Ziekenhuisafval krijgt tweede leven... in het ziekenhuis

© Getty Images

Yvo Grote

Je staat er misschien niet bij stil, maar de gezondheidszorg is een behoorlijk vervuilende sector. Vooral ziekenhuizen, om specifieker te zijn.

Alle ziekenhuizen bij elkaar nemen maar liefst 7 procent van de CO2-uitstoot in Nederland voor hun rekening, vergelijkbaar met de uitstoot door gasverbruik in alle woningen.

Dus duurzame veranderingen zijn ook in de gezondheidszorg nodig. Om zo’n boodschap kun je de Technische Universiteit wel sturen. Niet dat ze in Delft het hele verontreinigingsprobleem in een handomdraai even oplossen, maar ze bedachten daar toch een aardige deeloplossing. Behalve CO2 scheiden ziekenhuizen namelijk ook een imposante berg verpakkingsafval. En dan in het bijzonder van dat blauwe, steriele inpakpapier - iedereen die ongelukkigerwijze weleens in een ziekenhuis is beland, kent het vast wel. Als je al dit afval van de ziekenhuizen bijeenveegt, zie je tegen een berg van ruim een miljoen kilo op.

Dat blauwe spul is trouwens geen papier, maar polypropyleen, kunststof dus. Extra vervuilend, maar dit materiaal heeft als voordeel dat het zich goed laat recyclen. Met deze wetenschap gingen TU-onderzoekers Tim Horeman en Bart van Straten aan de slag. Ze haalden al dat blauwe ’papier’ uit de operatiekamers op en na een reeks proeven met omsmelten creëerden ze een grondstof waarmee ze weer nieuwe handige hulpmiddelen konden ontwerpen voor... de ziekenhuizen zelf! Zulke praktische toepassingen zien we natuurlijk graag. De ziekenhuizen ook, want een aantal gaat deze circulaire keten toepassen om afval te hergebruiken en ook uit het buitenland is belangstelling.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.