Halloween | column

Janice Deul

Heb jij iets met Halloween? Ik ook niet, maar hele volksstammen wel.

Ook in ons land wordt deze uit de Verenigde Staten overgewaaide happening steeds populairder. En niet alleen bij kinderen die dan verkleed langs de deuren kunnen gaan om snoep op te halen; ook volwassenen hebben klaarblijkelijk zin in zo’n verkleedfeestje. Zeker in tijden als deze. Prima, zolang je daar zelf voor kiest. Iets wat helaas niet altijd het geval is.

Onlangs kreeg ik wat foto’s onder ogen van een dame uit mijn omgeving. Mevrouw is bijna negentig, zo’n twintig jaar weduwe en woont nog steeds op zichzelf. Iets dat nog net te doen is, met wat hulp van kinderen en instanties.

Haar geest wordt echter allengs troebeler en haar wereld kleiner. Dit tot verdriet van haarzelf en van haar dierbaren. De dagbesteding is dan ook een uitkomst. Ze kan er contacten opdoen, lachen en praten met leeftijdsgenoten. Zo nu en dan wordt er een wandeling gemaakt of een andere activiteit ondernomen, maar veelal wordt er geplakt, geknipt, geknutseld of gefrutseld. Snap ik best. Je moet immers wat doen om zo’n dag vol te maken.

Tot zover dus niets dan hulde voor de begeleiding aldaar. Banen als deze vergen geduld en toewijding. Zaken die ik alleen kan opbrengen voor degenen die heel dicht bij me staan. Maar dan de foto’s die vorige week op de dagbesteding werden gemaakt: een groep hoogbejaarde mensen, getooid met pruiken, verenboa’s, petten en maskers. Want: Halloween. En daartussen zit ’mijn’ mevrouw. Ze hebben haar nota bene een heksenhoed opgedaan. Je weet wel: zo’n zwarte puntmuts.

Je zult er maar zitten, als bijna negentigjarige. In je goeie goed, want je bent altijd keurig. En ja, je bent vergeetachtig, broos, onzeker soms. Maar au fond een trotse, statige verschijning, die wars is van verkleedfeestjes en al helemaal niet van de puntmutsen is. Wat ik maar wil zeggen: laten we mensen blijven benaderen als de personen die ze waren - of feitelijk zijn - ook als je dat door ouderdom of ziekte niet meer ziet. Want diep vanbinnen blijf je wie je was. Of je nu negen of negentig bent en of het nu Halloween is of niet.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.