G20-landen praten over klimaat voor start COP26-top

ANP Producties | Bron: ANP

Leiders van de G20-landen komen in Rome bijeen voor een tweedaagse top. Zij praten over onder meer de coronapandemie en de economische gevolgen daarvan. Ook bepalen ze hun positie in de strijd tegen klimaatverandering in aanloop naar de belangrijke COP26-klimaatconferentie in Glasgow.

De G20 bestaat uit de negentien rijkste landen ter wereld en de Europese Unie. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van naar schatting 80 procent van alle broeikasgassen ter wereld. Persbureau Reuters meldt op basis van een conceptverklaring dat de landen dringende stappen zullen beloven om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius.

Naast regeringsleiders en staatshoofden zullen ook de ministers van Financiën en Volksgezondheid meedoen aan de top. Nederland is in Rome op uitnodiging van G20-voorzitter Italië en wordt vertegenwoordigt door premier Mark Rutte en minister van Financiën Wopke Hoekstra. Koningin Máxima is ook aanwezig in haar rol als VN-pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Een deel van de delegaties reist na de top in Rome door naar Glasgow, waar bijna tweehonderd landen vanaf zondag de klimaatconferentie COP26 zullen bijwonen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.