Politie: doortastend optreden tegen ordeverstoorders klimaattop

ANP Producties | Bron: ANP

De Schotse politie zal "snel en doortastend" optreden tegen personen die de orde proberen te verstoren tijdens COP26, de klimaattop in Glasgow. Dat heeft de Schotse politiechef Iain Livingstone gezegd op een persconferentie, aldus de nieuwssite Glasgow Live.

"We zullen de rechten beschermen van mensen die vreedzaam willen protesteren tijdens COP26", zei Livingstone. "'Maar aan degenen die uit zijn op het gewelddadig verstoren van de orde en het veroorzaken van schade, aan degenen die uit zijn op het verstoren van de klimaatconferentie heb ik een duidelijke boodschap. We zullen snel en doortastend reageren."

Livingstone houdt er rekening mee dat de wereldleiders die naar de klimaattop komen te maken krijgen met actievoerders die blokkades opwerpen. De politiechef benadrukte dat al het mogelijke zal worden gedaan om ervoor te zorgen dat de wereldleiders de top kunnen bijwonen Hij zei dat het van cruciaal belang is dat de klimaatconferentie kan doorgaan.

Extinction Rebellion

De klimaattop begint zondag en wordt hoogstwaarschijnlijk ook het toneel van veel protesten. Een groep die in elk geval van zich zal laten horen, is Extinction Rebellion. Deze groep voert vooral actie met bezettingen en blokkades.

Livingstone zei dat de Schotse politie "klaar is voor de uitdagingen" die wachten tijdens de top. Hij liet weten dat het Schotse korps steun krijgt van 7000 agenten uit andere regio's van het Verenigd Koninkrijk.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.