Wethouder Michel Rog van Haarlem stapt op na zijn kritiek op coronapas: ’Ik ervaar onvoldoende vertrouwen na motie van afkeuring’

CDA’er Michel Rog is opgestapt na een motie van afkeuring over zijn coronahouding.

CDA’er Michel Rog is opgestapt na een motie van afkeuring over zijn coronahouding.© Arcieffoto

Max Sipkes
Haarlem

Haarlem CDA-wethouder Michel Rog (financiën) heeft zaterdag zijn ontslag aangeboden. De aanleiding is een motie van afkeuring in een spoeddebat die hem ten deel viel vanwege zijn standpunt over de coronapas.

Twee weken geleden kreeg Rog in het debat in de gemeenteraad felle kritiek naar aanleiding van een tweet waarin hij zich solidair verklaarde aan de ontslagen staatssecretaris Mona Keizer. Die nam openlijk afstand van het regeringsbeleid ter zake de corona-maatregelen.

Vervolgens kwam het nieuws naar buiten dat hij een wijkraad had gevraagd of hij de jaarvergadering in een sportkantine kon bijwonen zonder zijn QR-code te tonen. Dat lag extra gevoelig omdat burgemeester Jos Wienen vlak daarvoor in het televisieprogramma Buitenhof het regeringsbeleid had verdedigd.

De ingelaste raadsvergadering over de tweet van Rog en de kwestie van het wijkraadsbezoek werd aanvankelijk uitgesteld omdat de wethouder zich ziek had gemeld. Dat voorkwam niet dat hij na een urenlang debat een motie van afkeuring aan de broek kreeg. Een veel zwaardere motie, waarin het vertrouwen wordt opgezegd, haalde het niet. Maar de afkeuring werd bijna raadsbreed, en ook door zijn eigen partij, uitgesproken.

Over de motie van afkeuring, die niet perse tot aftreden hoeft te lijden, heeft Rog twee weken nagedacht. Afgelopen donderdag ontbrak de wethouder van financiën in een vergadering van de raadscommissie. De burgemeester opende de vergadering dat de heer Rog ziek was, hoewel hij eerder de dag en ook vlak voor de vergadering nog in het stadhuis was gesignaleerd.

„De raadsvergadering over mijn standpunt met betrekking tot het coronabeleid heeft geresulteerd in een motie van afkeuring door uw raad. De harde toon in het debat en de inhoud van de stemverklaringen bij de aangenomen motie heb ik het afgelopen reces laten bezinken.”, aldus Rog, die amper een jaar wethouder was nadat hij Merijn Snoek opvolgde.

Rog schrijft in zijn brief dat ook het college van B en W zijn kritiek op de coronapas niet deelt. „Ik stel voor mijzelf vast dat ik onvoldoende vertrouwen ervaar om in dit team van wethouders mijn werk in onze gemeente effectief voort te kunnen zetten. Dat betreur ik enorm. Het brengt mij helaas tot de conclusie dat ik u verzoek mij ontslag te verlenen als wethouder van de gemeente Haarlem.”

Zijn aftreden komt op een lastig moment. Volgende week behandelt de gemeenteraad de begroting voor 2021. Dat is normaliter de taak van de wethouder financiën.

Op de site van de gemeente Haarlem staat een korte reactie namens het college van B en W. Het spreekt daarin „waardering en dank uit voor de grote inzet van wethouder Rog het afgelopen jaar voor de stad Haarlem en haar inwoners.” In afwachting van een opvolger (die het CDA moet leveren) worden zijn taken waargenomen door de zittende wethouders Berkhout, Botter, en Roduner.”

Michel Rog eindigt zijn brief met een dankwoord aan „alle inwoners die mij de afgelopen weken met liefdevolle berichten en bloemen een hart onder de riem hebben gestoken, omdat ik met mijn kritiek op de coronapas hun stem vertegenwoordigde.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.