Eeuwenoude Maya-kano gevonden in zuiden van Mexico

ANP Producties | Bron: ANP

Mexicaanse archeologen hebben op het schiereiland Yucatán een vrijwel intacte houten Maya-kano ontdekt die volgens deskundigen mogelijk meer dan duizend jaar oud is. De zeldzame vondst werd gedaan bij voorbereidend onderzoek voor de aanleg van een treintraject in het gebied, waar nog veel bouwwerken van de Maya's staan.

De kano werd gevonden in een ondergronds meertje, een zogeheten cenote, niet ver van de belangrijke en bij toeristen geliefde Maya-stad Chichén Itzá. Het bootje lag onderwater en is zo'n 1,6 meter lang. Volgens het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) werd de kano mogelijk gebruikt om water mee te vervoeren of om offers mee in het water te leggen.

Deskundigen schatten vooralsnog dat het vaartuigje uit de periode 830 tot 950 na christus komt. In dat tijdperk liep het hoogtepunt van de Maya-beschaving op zijn einde, toen tientallen steden in het huidige zuiden van Mexico en Centraal-Amerika floreerden en de Maya-cultuur grote prestaties boekte op het gebied van wiskunde, schrijven en kunst.

De 'Maya-trein' die in het gebied moet rondrijden is een prestigeproject van president Andrés Manuel López Obrador. Volgens de president is de trein goed voor het toerisme in de regio en kan die ook helpen de armoede in Zuid-Mexico terug te dringen. Critici stellen echter dat het project dreigt de natuur in het gebied te beschadigen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.