Eerste concertbezoeker spant rechtszaak aan tegen Travis Scott

ANP Producties | Bron: ANP

Ten minste één bezoeker van het Astroworld muziekfestival in Houston spant een rechtszaak aan tegen rapper Travis Scott voor het gedrang dat daar afgelopen vrijdag ontstond tijdens zijn concert. Dat kostte zeker acht mensen het leven. De man, Manuel Souza, wil ook medeorganisator ScoreMore en concertorganisatie Live Nation aansprakelijk stellen voor het drama, waarbij ook nog eens circa 25 mensen gewond raakten.

Volgens de Amerikaanse website Billboard stelt de advocaat van Souza dat de ramp het resultaat was van het verlangen om winst te maken "ten koste van de gezondheid en veiligheid van concertbezoekers". Hij schrijft ook dat de organisatoren faalden bij het plannen en het veilig organiseren van het concert. "In plaats daarvan negeerden ze bewust de extreme risico's op schade voor de concertbezoekers. En in sommige gevallen moedigden zij zelfs gevaarlijk gedrag aan." De tragedie zou volgens de advocaat "te voorspellen en te vermijden" zijn geweest. Souza eist een schadevergoeding van 1 miljoen dollar vanwege zware nalatigheid.

De zaak is de eerste van naar verwachting vele rechtszaken die zullen worden aangespannen over het drama. Travis Scott zegt zelf niet in de gaten te hebben gehad dat zijn concert in Houston volledig uit de hand liep. De rapper liet al weten dat hij de autoriteiten zal helpen om uit te zoeken hoe het is misgegaan. Inmiddels is er ook een strafrechtelijk onderzoek ingesteld door rechercheurs van de afdelingen moordzaken en narcotica, meldde de politie van Houston zondagavond. Dat is gedaan vanwege berichten dat iemand in het publiek mensen met drugs zou hebben geïnjecteerd.

Paniek

Voor het festivalpodium ontstond vrijdag paniek in het gedrang en vielen meerdere bezoekers flauw. Ook bij de ingang en bij de omheiningen heerste chaos. Op sociale media deelden talloze bezoekers al de hele dag berichten dat de situatie onveilig was, maar dat er niets aan werd gedaan. In filmpjes is te zien hoe festivalgangers beveiligers vragen in te grijpen, maar worden genegeerd. Er waren zo'n 50.000 bezoekers op het festival aanwezig.

Toch zouden de autoriteiten al voor de show hebben gevreesd dat een uitzinnige menigte moeilijk beheersbaar zou zijn. De lokale politiechef bezocht Travis Scott om zijn zorgen te bespreken, zegt een ingewijde tegen The New York Times. Die krant legde ook de hand op de noodplannen van de organisatie. Daarin stond uitgelegd hoe bijvoorbeeld gereageerd moest worden op een schietpartij, extreem weer of een medische noodsituatie. Er was onder meer een grote tent met artsen, verpleegkundigen en tientallen bedden. Ook waren er kleinere medische tenten. Het lijkt er volgens de krant op dat die medische dienst al voor het optreden van de rapper te maken kreeg met meer slachtoffers dan effectief geholpen konden worden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.