Sinterklaas moet zich laten inenten voor hij naar Haarlem komt | opinie

Sinterklaas moet zich laten inenten, vindt Henri Beunders, emeritus hoogleraar Publieke Opinie aan de Erasmus Universiteit© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Henri Beunders

Pino zegt in het Amerikaanse Sesamstraat dat hij tegen corona is gevaccineerd. Rechts noemt dit overheidspropaganda. Dat is juist, En dat is maar goed ook. De eerste taak van de overheid is burgers te beschermen. Zeker ook in een pandemie. Ook Sinterklaas moet dus kiezen: terugreizen, in quarantaine of een prik nemen.

Sinterklaas is onderweg naar Nederland, waar hij zondag in Haarlem moet arriveren. Er is nu weer een probleempje gerezen: de oplopende coronacijfers. Wat te doen? Dit: per marifoon moet hij voor de keus worden gesteld. Terug naar Spanje, direct na landing in Haarlem in quarantaine, of zich ter plekke laten vaccineren. Voor de camera natuurlijk. Dieuwertje Blok stroopt hoogstpersoonlijk zijn mouwen op.

Is dit overheidspropaganda, indoctrinatie van de tere kinderziel? Ja natuurlijk. En terecht. In ’normale tijden’ kunnen we overal over discussiëren, ook met kinderen. Dan zou er zo min mogelijk openlijke en verborgen propaganda moeten worden gemaakt. Kinderen moeten vooral leren lezen en schrijven, en rekenen ook als het even kan.

De grens tussen leren en beleren, wijzen en onderwijzen is dun. Men kan wel eisen dat de juf of de mees zegt: ja, lieve jongens en meisjes, er zijn wel hónderd geslachten. Maar wijzen op een rood verkeerslicht en onderwijzen dat dit stoppen betekent is net even belangrijker. Anders is het kind op het kinderfietsje op weg naar school morgen namelijk dood.

Ook Sinterklaas moet stoppen voor rood. Waarom? Omdat dit de wet is. En hij moet zich voor de camera laten inenten omdat we in een noodtoestand leven. Sinterklaas is geen gewone sterveling, en dus misschien niet onderhevig aan de gewone wetten. Maar hij is de Goedheiligman. En een Goedheiligman komt om cadeautjes te brengen, geen besmettelijke ziekte.

We leven in tijden van censuur en ideologisering op alle terreinen van de cultuur. Ook het verleden moet van alle smetten vrij. In musea, in de media, en zeker ook in het onderwijs. Kuifje mag niet meer naar Afrika, Lucky Luke heeft nu een grassprietje tussen zijn lippen in plaats van een sigaret, om van alle uit te wissen monumenten in steen en brons maar te zwijgen. En op het gebied van blank/wit, gender/geslacht is de verbale burgeroorlog intussen permanent. Deze polarisatie draagt het steeds grotere gevaar in zich van een electorale, zo niet gewelddadige, backlash.

Opstand

Gooien we met de inentingsplicht voor Sinterklaas dan niet nóg meer olie op het vuur?

Tja, misschien komt er een opstand onder leiding van de roetveegpieten. Maar die zijn daar waarschijnlijk te lief voor. Waarschijnlijker is een bestorming van het Mediapark. Het zij zo. Dan maar die andere bereden functionarissen naar Hilversum gestuurd.

De inenting van Sinterklaas is een uitgelezen kans om in deze tijd van verwarring en frustratie weer het verschil duidelijk te maken tussen goed en fout, klein en groot, gezonde tijden en tijden van ziekte en dood. En wat dit voor de politieke en symbolische machthebbers betekent. Een politicus moet op het juiste moment het goede doen (wat ook niets doen kan zijn). Dit geldt ook de burger. En dit geldt ook voor de programmamakers van het Sinterklaasjournaal.

Het probleem is in politiek en de rest van het leven niet zoveel anders. Als ergens een taboe over heerst, en iemand toch luidkeels dit gevoelige punt aanroert, dan is de houding van ’don’t ask, don’t tell’ niet goed meer mogelijk. Dan kan ’doodzwijgen’ niet meer, dan moet men wel reageren. Dit gevoelige punt is nu door de kinderheld Pino op tafel gegooid.

En dit betekent dat zwijgen ook een standpunt is. Als Sint zich niét laat vaccineren, en er zelfs niets over zegt, dan kunnen de antivaxxers roepen: ’Zie je wel, zelfs Sinterklaas is tegen vaccinatie!’.

Gelukkig heeft Sinterklaas nog tot zondag om erover na te denken.

Henri Beunders is emeritus hoogleraar Publieke Opinie aan de Erasmus Universiteit

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.