De polder is een pretpark voor energieslurpers Google en Microsoft met hun datacenters | commentaar

GerBen van ’t Hek

Het leek een goed idee om de Nederlandse polders vol met datacenters van Google en Microsoft te zetten. Een heel goed idee zelfs... vonden Google en Microsoft. De lobby van de techreuzen vertroebelde het kritisch vermogen van de overheid. Dat verkwanselde de droogmakerijen aan een stel ongekende energieslurpers.

Google, Microsoft, Amazon. Het zijn namen met een kennelijk magische aantrekkingskracht op de overheid. Beleidsmakers op het ministerie van Economische Zaken verlekkerden zich bij het idee van een Hollandse Silicon Valley. Big Tech in de weilanden, het klinkt sexyer dan die loom grazende koeien.

Dat aanlokkelijke visioen leidde tot een kokervisie op het ministerie, legt deze krant nu samen met De Telegraaf bloot. Uit honderden WOB-documenten blijkt dat het ministerie al jaren grote techbedrijven geen strobreed in de weg legt om de Nederlandse polders te annexeren met hun ’datablokkendozen’.

Twijfel van kritische ambtenaren werd genegeerd. De argumentatie om het licht op groen te zetten ondertussen ruimhartig gebaseerd op rapporten en informatie van de techbedrijven zelf.

Van de - in die lobby geschetste - rooskleurige toekomst is weinig terechtgekomen. Herbruikbare warmteoverschotten, de beloofde impuls voor de werkgelegenheid, een injectie in de economie en een stimulans voor innovatie; het is allemaal een luchtballon gebleken.

De datacenters hebben Nederland amper iets gebracht. Pas als in 2020 de aanhoudende positieve frames van de techsector eindelijk serieus worden onderzocht, luidt de pijnlijke conclusie dat er geen actuele onderbouwing bestaat ’voor de bijdrage van datacenters in het toekomstig economisch innovatie- en verdienvermogen’.

De werkelijkheid is dat de polders opgescheept zitten met een energieslurpende sector die het stroomnet stevig overbelast. En ondertussen wel een voorrangspositie heeft bedongen waardoor bedrijven en huishoudens die willen verduurzamen nu achteraan een steeds langer wordende rij moeten aansluiten.

De polder is een pretpark geworden waarin alleen Google en zijn techvriendjes plezier maken. Het is hoog tijd om de teugels terug in handen te krijgen. Te beginnen op het ministerie.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.