QR-code helpt niet bij draagvlak voor coronamaatregelen | commentaar

Bezoekers van het cafe laten voor binnenkomst hun QR-code scannen.

Bezoekers van het cafe laten voor binnenkomst hun QR-code scannen.© Foto ANP/ROBIN UTRECHT

Maaike Oppenkamp

Oostenrijk kondigde zondag een lockdown voor ongevaccineerden aan. Inwoners die niet zijn ingeënt tegen corona mogen alleen nog naar buiten voor boodschappen, werk of doktersbezoek.

Het land voerde eerder al het 2G-model in. Alleen mensen met een vaccinatie of mensen die hersteld zijn van een coronabesmetting mogen openbare gelegenheden als horeca en theater binnen. Maar dat vond de Oostenrijkse regering toch niet genoeg, het land kampt net als Nederland met een enorme toename van het aantal besmettingen.

In Oostenrijk is de vaccinatiegraad zo’n 65 procent, in Nederland ligt die een stuk hoger. Maar ook hier wordt gewerkt aan de invoering van het 2G-model, maakten premier Rutte en minister De Jonge vrijdag bekend tijdens de persconferentie. En daarmee gaat het kabinet in de strijd tegen corona een grens over.

Over de coronapas (het groene vinkje dat je krijgt na vaccinatie, herstel of negatieve testuitslag) was de afgelopen weken al volop discussie. Maar tot nu toe was iedereen vrij om zich te laten vaccineren. Als je dat niet wilde kon je je laten testen om zo ergens binnen te komen. Daar waren mensen ook fel op tegen, maar je had een mogelijkheid. Straks is de keuze alleen nog maar vaccineren of niet. En een vaccinatie is ingrijpender dan een wattenstaafje in je neus. En wat doe je bijvoorbeeld met mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten inenten.

Uiteraard verhardde de discussie dit weekend. Een enkeling vond het nodig om de oorlog aan te halen en de onfrisse vergelijking tussen Joden en ongevaccineerden te maken. Maar ook van mensen die voorheen de coronamaatregelen steunden, klonk kritiek.

Het is duidelijk dat de invoering van het 2G-model niet meehelpt om het draagvlak voor de maatregelen te vergroten. Maar roepen dat het allemaal schandalig is wat premier Rutte en minister De Jonge verkondigen, helpt ook niet mee. Het is makkelijk ergens tegen te zijn, maar veel moeilijker is het om te bedenken wat dan wel de oplossing is. Wie het weet mag het zeggen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.