Kabinet: na Glasgow moet er nog meer gebeuren voor het klimaat

ANP Producties | Bron: ANP

Op de klimaattop in Glasgow "is vooruitgang geboekt" en zijn "belangrijke afspraken gemaakt", maar Nederland had "op een ambitieuzere en concretere slotverklaring" ingezet. Dat zegt demissionair staatssecretaris van Klimaat Dilan Yeşilgöz in een verklaring. "We zijn er nog niet", erkende ook premier Mark Rutte.

"Het klimaatakkoord COP26 is een stap op weg naar een klimaatneutrale wereld. Er moet nog ongelooflijk veel werk verzet worden. Het is nu tijd voor actie en uitvoering", twitterde Rutte zondagmiddag. Yeşilgöz benadrukte dat er vooruitgang is geboekt. "Maar er is ook nog heel veel werk te doen om de aarde op een goede manier door te geven aan volgende generaties."

Volgens Yeşilgöz had Nederland graag gezien dat er onder meer sterker beleid gevoerd zou worden tegen de uitfasering van kolen. Aanvankelijk stond in de slotverklaring dat de landen steenkool wilden "uitfaseren" maar onder druk van India en China werd die tekst op het laatste moment veranderd in "afbouwen".

'Woorden omzetten in daden'

"Toch mogen we de opbrengst van deze klimaattop niet onderschatten. Er zijn belangrijke afspraken gemaakt over wereldwijde handel in CO2-rechten en landen die dat nog niet hebben gedaan moeten volgend jaar alsnog met ambitieuze plannen komen voor 2030", aldus Yeşilgöz. Ook de verklaringen over onder meer schonere vrachtwagens dragen volgens haar "als ze worden uitgevoerd" bij aan het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen.

"De komende tijd moeten we onze ambities verder verhogen en woorden omzetten in daden", schrijft de staatssecretaris. Op de rol van dit kabinet of het volgende kabinet gaat ze in de verklaring niet in. Volgens een woordvoerder volgt er nog een uitgebreidere reactie in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.