Meer dan 1800 coronapatiënten in de ziekenhuizen

ANP Producties | Bron: ANP

De Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel 1863 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van een etmaal geleden, toen er nog 1790 mensen met corona een ziekenhuisbed bezet hielden.

Op de intensive cares liggen momenteel 377 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn per saldo 12 patiënten meer dan een dag eerder. Er werden 32 nieuwe mensen met corona opgenomen op de ic's, maar doordat er ook mensen overleden of de afdeling verlieten, nam het totaal aantal opgenomen patiënten minder hard toe.

Op de ic's liggen ook patiënten zonder corona. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die na een zware operatie nog een tijdje goed in de gaten moeten worden gehouden. Zondag liggen er 436 van zulke patiënten op de intensive cares. Dat is een afname van 42 patiënten ten opzichte van een dag eerder. Daardoor daalde de totale bezetting op de ic's naar 813 bedden.

Hoogste aantal sinds half mei

Zorgmedewerkers op de verpleegafdelingen verzorgen nu 1486 coronapatiënten, per saldo 61 meer dan een etmaal geleden. Er werden 186 nieuwe mensen met Covid-19 in de klinieken opgenomen, maar doordat ook op de verpleegafdelingen weer bedden vrijkwamen nam het aantal mensen dat ligt opgenomen minder snel toe.

Zaterdag werden er in totaal 267 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen opgenomen, het hoogste aantal sinds half mei. De laatste keer dat er meer dan 1800 patiënten met Covid-19 werden behandeld in een ziekenhuis was ook in mei.

Om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te verdelen, kan het LCPS patiënten verspreiden over het land. Zaterdag werden er vijf patiënten naar een andere regio verplaatst. Het LCPS meldde aanvankelijk dat er vrijdag geen patiënten waren verplaatst, maar zondag werd duidelijk dat het er vrijdag negen waren.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.