Hoogste aantal geboortes in tien jaar, hoeveel beschuit met muisjes is er in jouw gemeente gesmeerd?

Annemarie de Jong
Haarlem

In de eerste negen maanden van 2021 zijn er volgens het CBS 6.800 duizend meer baby’s geboren dan in dezelfde periode vorig jaar. In Noord-Holland vonden ware geboortegolfjes plaats in de gemeenten Beemster en Bloemendaal. Kijk op de kaart hoeveel beschuit met muisjes er in jouw woonplaats werd gesmeerd.

In Noord-Holland kwamen in de eerste negen maanden van dit jaar 23.138 kindjes ter wereld, een stijging van 5,6 procent vergeleken met de 21.903 baby’s in dezelfde periode afgelopen jaar. De provincie doet goed mee in de middenmoot.

Friesland spant met 9,3 procent meer geboortes de kroon en Overijssel is met 2,9 procent minder geboortes hekkensluiter.

In Amsterdam zijn natuurlijk de meeste Noord-Hollandse baby’s geboren: dit jaar 8.125 ten opzichte van 7.808 in dezelfde periode vorig jaar. Zaanstad volgt en doet ook zeer goed mee met de twintig grootste gemeenten van Nederland. In Zaanstad zijn 1.268 baby’s geboren en dat is een stijging van 10,9 procent vergeleken met de 1.143 baby’s in dezelfde periode vorig jaar.

(Tekst gaat door onder de kaart)

Kaart voor Noord-Holland

Zie je hierboven geen kaart? Klik dan hier.

Ook in Haarlem hadden verloskundigen het druk. Daar zijn 1.180 kindjes geboren: een stijging van 5,6 procent vergeleken met de 1.117 kindjes een jaar eerder. Een forse stijging ook in Alkmaar: 911 geboortes is een toename van 17,2 procent ten opzichte van de 777 geboortes in dezelfde periode een jaar eerder.

Bloemendaalse babyboom

Grootste relatieve stijger is de gemeente Beemster. Daar zijn 91 geboortes genoteerd: een toename van 35,8 procent vergeleken met de 67 in dezelfde periode in 2020. Ook is er sprake van een Bloemendaalse babyboom. Dit jaar al 106 baby’s.

Dat is een stijging van 34,5 procent ten opzichte van de 81 baby’s in dezelfde periode vorig jaar.

Babydipjes zijn er onder andere in Enkhuizen. Dit jaar pas 125 geboortes. Dat is een daling van 16,7 procent vergeleken met de 150 in de eerste negen maanden vorig jaar. Ook in onder andere Bergen en Laren nam het aantal geboortes af.

(Tekst gaat door onder de grafiek)

Kaart voor het Gooi

Zie je hierboven geen kaart? Klik dan hier.

Het CBS verwacht dat aan het eind van 2021 bijna 180.000 kinderen geboren zullen zijn. Dat aantal is sinds 2011 niet meer bereikt. De afgelopen jaren werden relatief weinig kinderen geboren; jaarlijks rond de 170.000. De verwachting is dat dit er in heel 2021 bijna 10.000 meer zullen zijn. Dus na een dalende trend sinds de eeuwwisseling neemt het aantal geboortes duidelijk toe.

Corona-effect

„Het is nog geen babyboom, maar wel een substantiële stijging”, meldt CBS-socioloog Tanja Traag. Komt het golfje door de coronapandemie? „Door het vele thuiswerken wordt het combineren van werken en zorgen gemakkelijker voor stellen. En die tijd waarin je nog wilde avonturen in het buitenland kon beleven; dat is even niet voor nu. Dus waarschijnlijk is er wel een klein corona-effect in deze geboortegolf.” Die is overigens niet vergelijkbaar met de geboortepiek van 284.000 baby’s in 1946 na de Tweede Wereldoorlog.

Dertigers

In de eerste negen maanden van 2021 waren het vooral dertigers die flink meer kinderen ter wereld brachten dan in de laatste jaren. Dit jaar krijgen naar verwachting 135 op de 1000 vrouwen van 30 tot 35 jaar een baby, tegen 127 op de 1000 in 2020. Bij vrouwen van 25 tot 30 jaar is ook een stijging te zien. In de leeftijdsgroep vrouwen jonger dan 25 jaar blijft het aantal kinderen juist dalen.

Ook vergeleken met veel andere Europese landen is de geboortestijging in Nederland volgens het CBS uitzonderlijk hoog. Alleen in Finland werden net als in ons land duidelijk meer kinderen geboren. In de meeste Europese landen, waarvan de cijfers bekend zijn, werden ongeveer evenveel of minder kinderen geboren dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Staafdiagram met alle gemeenten in Noord-Holland

Klik op de plaatsnaam om een andere plaats te kiezen:

Staafdiagram met alle gemeenten in het Gooi

Klik op de plaatsnaam om een andere plaats te kiezen:

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.