Topvondsten uit Oer-IJ in archeologie-glossy Schatrijk

De kaft van het magazine.

De kaft van het magazine.© Foto BLKVLD Uitgevers

Van onze verslaggever
Castricum

Een ploeg gemaakt van een gewei uit Velserbroek, de kano van Uitgeest, een Keltische offermunt uit Castricum, een gouden Romeinse munt uit Velsen, bronzen potten uit Heemskerk, een fragment van een baardmankruik uit Egmond. Het zijn enkele archeologische topvondsten die getoond worden in Schatrijk.

De zesde editie van de archeologie-glossy van de provincie Noord-Holland is gewijd aan het Oer-IJ. De laatste jaren neemt de belangstelling toe voor het unieke gebied, ooit de noordelijke aftakking van de Rijn in zee. Het zeewater stroomde in en uit, tot het zeegat verstopt raakte. Stap voor stap koloniseerde de mens het gebied.

,,De rijke archeologie in het Oer-IJ is een parel in Noord-Holland en in de Nederlandse archeologie. Daar mogen we trots op zijn’’, schrijft de redactie van Schatrijk.

,,Al ver vóór de jaartelling trotseerde mensen het natte veengebied. Watergangen slingerden langs strandwallen door het veenweidelandschap, waar lange tijd zoet en zout water de dienst uitmaakten. Op de droge delen werd geleefd, gewoond en begraven. De belangrijkste vindplaatsen en vondsten komen aan bod.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

De presentaite van het magazine in het Huis van Hilde. V.l.n.r.: Yvette Burnier (Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland), Hanneke Niele (wethouder Beverwijk), Anne Beeksma (BUCH-gemeenten), Piet Kleij (gemeente Zaanstad), Marjo Schlaman (provincie Noord-Holland), Steven Kalverdijk (BUCH-gemeenten) en Joke Groot (gemeente Velsen).

De presentaite van het magazine in het Huis van Hilde. V.l.n.r.: Yvette Burnier (Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland), Hanneke Niele (wethouder Beverwijk), Anne Beeksma (BUCH-gemeenten), Piet Kleij (gemeente Zaanstad), Marjo Schlaman (provincie Noord-Holland), Steven Kalverdijk (BUCH-gemeenten) en Joke Groot (gemeente Velsen).© foto ANDRE RUSSCHER

De schrijvers beperken zich niet tot de oertijd, ze schrijven ook over de Romeinen en de Friezen die later tegenover elkaar stonden, de vele kastelen die later gebouwd werden en het Noordzeekanaal dat gegraven is. Zoals hoort bij een glossy is het rijkelijk voorzien van foto’s.

Schatrijk is te lezen via de website van het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland (www.steunpunterfgoednh.nl).

Het magazine is ook te koop bij het Huis van Hilde in Castricum, prijs € 2.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.