Kanaaldijk in IJmuiden gaat één kant op negen dagen dicht; gemeente begint met weg veiliger te maken

Op 31 maart van dit jaar botsten twee voertuigen op elkaar bij de kruising van de Kanaaldijk met De Geul. Daarbij vielen vier gewonden.

Op 31 maart van dit jaar botsten twee voertuigen op elkaar bij de kruising van de Kanaaldijk met De Geul. Daarbij vielen vier gewonden.© Foto Michel van Bergen

Robbert Minkhorst
IJmuiden

De eerste stappen om de Kanaaldijk en het kruispunt met De Geul in IJmuiden veiliger te maken zet de gemeente Velsen nog dit jaar. Daardoor is er negen dagen lang maar één rijrichting beschikbaar.

,,We vragen om begrip voor deze werkzaamheden, die helpen de verkeerssituatie op korte termijn veiliger te maken’’, schrijft de gemeente in een aankondiging. ,,Een volledige herinrichting van de Kanaaldijk kan niet van vandaag op morgen worden gerealiseerd. Wel kunnen we de situatie op korte termijn veiliger maken door enkele maatregelen te treffen.’’

Dat betekent dat Velsen als eerste de kruising met de afslag naar Oud-IJmuiden aanpakt. Die plek bestempelt de gemeente als gevaarlijk voor fietsers. Tussen 2014 en 1 februari van dit jaar waren daar vijftien ongelukken.

Verruimt

Het linksafvak vanaf De Geul gaat dicht. Dat verruimt de oversteek voor fietsers. Verder komen er verkeersdrempels, zowel op de Kanaaldijk als De Geul. Met extra belijning wil de gemeente de overgang van 70 naar 50 km/u als maximumsnelheid nadrukkelijker onderstrepen.

Op de Kanaaldijk tussen het Pontplein en De Geul verdwijnt de goot langs het wegdek. ,,Dat vermindert het risico op gevaarlijke situaties als een voertuig van de weg raakt’’, aldus de gemeente. Op het stuk waar nu gemiddeld genomen te hard gereden wordt, vonden de afgelopen zeven jaar minder verkeersongevallen plaats dan op het kruispunt met De Geul, maar waren er wel twee met dodelijke afloop binnen een jaar.

De werkzaamheden moeten op maandag 29 november beginnen en duren tot woensdag 8 december. Bij slecht weer kan die planning opschuiven.

Om de ingrepen uit te kunnen voeren is de Kanaaldijk vanaf De Geul naar het Pontplein in genoemde periode afgesloten. Verkeer vanuit de havens, het industriegebied, oud-IJmuiden en de sluizen wordt omgeleid via onder meer de Dokweg, Zeewijkplein en de Heerenduinweg. Die route geeft de gemeente met borden aan.

Interventie

Dankzij een interventie van de raadsfractie van Forza kan de definitieve herinrichting van de Kanaaldijk een jaar eerder beginnen dan gepland: in 2023 in plaats van 2024. De partij diende daar met succes een financieel voorstel voor in bij de begrotingsbehandeling.

Dat houdt in dat Velsen de voorbereidingen daarvoor al in 2022 opstart. Op voorspraak van de politie en de Fietsersbond wil de gemeente een rotonde op het kruispunt met De Geul. In overweging is nog een verlaging van de maximumsnelheid op het open stuk van de Kanaaldijk naar 50 km/u.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.