NVJ waarschuwt Nederlandse media na journalistenincident in Qatar

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Nederlandse journalisten die voor het omstreden WK voetbal naar Qatar gaan, moeten zich realiseren dat "dit land persvrijheid niet hoog in het vaandel heeft staan". Dat meldt algemeen secretaris Thomas Bruning van de journalistenvakbond NVJ in reactie op het bericht dat twee Noorse journalisten zijn aangehouden in de Golfstaat. Zij werden na dertig uur weer vrijgelaten.

"Het is natuurlijk goed dat journalisten die naar het WK gaan daar ook berichten over de misstanden in het land", stelt Bruning. "Maar wees je bewust hoe dit land om kan gaan met media." De NVJ denkt erover om, samen met de Nederlandse Sport Pers, een advies op te stellen voor Nederlanders die naar Qatar afreizen om het toernooi te verslaan.

Noorwegen heeft woensdag verontwaardigd gereageerd op de aanhouding van twee journalisten van de Noorse omroep NRK, die verslag deden van de voorbereidingen voor het WK voetbal in 2022. De autoriteiten in de Golfstaat zeggen dat de journalisten waren opgepakt omdat ze zich op privéterrein zouden hebben begeven. Ze moesten hun apparatuur achterlaten en het land verlaten.

Dat de Golfstaat het WK mag organiseren is al langer omstreden. Het ligt onder meer gevoelig dat arbeidsmigranten uit Zuidoost-Azië er onder slechte omstandigheden moesten werken aan futuristische stadions. De Britse krant The Guardian meldde begin dit jaar dat er zeker 6500 arbeidsmigranten zouden zijn omgekomen bij de bouw van de nieuwe voetbalstadions.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.