Sonde begint aan reis die eindigt met crash op ruimterots

ANP Producties | Bron: ANP
Vandenberg

Als een ruimterots ooit recht op de aarde afkomt, is het dan nog mogelijk om de dreigende catastrofe te voorkomen? In films lukt het altijd, maar de Verenigde Staten gaan met een nieuwe missie uitproberen of het in de werkelijkheid ook zo gaat.

Het ruimtevaartuig heet DART, een afkorting voor Double Asteroid Redirection Test. De DART wordt woensdag rond 07.20 uur Nederlandse tijd gelanceerd. Dat gebeurt vanaf ruimtebasis Vandenberg in Californië.

De DART gaat naar twee rotsen die vlak naast elkaar in een baan rond de zon draaien. Een daarvan is Didymos, een rots van 780 meter doorsnee, de andere is zijn 160 meter grote maantje Dimorphos. DART moet eind volgend jaar inslaan op Dimorphos. Bij impact heeft de sonde een snelheid van ongeveer 6 kilometer per seconde. Vervolgens moet blijken of Dimorphos daardoor een klein beetje uit zijn baan rond Didymos wordt geslagen. Zoiets is nog nooit geprobeerd.

De bestemming is geen dreiging voor de aarde. "Het stelsel is een perfecte plek om te testen of het mogelijk is de koers van een asteroïde te veranderen door er moedwillig een ruimtevaartuig op in te laten slaan", aldus de NASA.

Voorlopig is er überhaupt nog geen enkele dreiging voor de aarde, benadrukt de ruimtevaartorganisatie. Rond de zon draaien miljarden asteroïden en kometen. Enkele tienduizenden daarvan zouden ooit een gevaar voor de aarde kunnen vormen, maar die komen in elk geval de komende honderd jaar niet bij ons in de buurt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.