Lezersdilemma: Mag ik me bemoeien met de liefde van mijn zus?

Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers een dilemma voor. Anderen reageren hierop. Dit keer: Mag ik me bemoeien met de liefde van mijn zus? Reageren of heb je zelf een dilemma? Mail naar dtv@mediahuis.nl

Ellen is van streek omdat haar zus een nieuwe vriend heeft. Na een huwelijk van vijftien jaar is ze weg bij haar man. Ellen was erg gehecht aan haar zwager en kan er maar niet aan wennen dat haar zus haar ex laat vallen. Moet ze die gevoelens opzij zetten en de deur openzetten voor de nieuwkomer? Of zus ompraten?

Ellen (39): „Mijn zus heeft een ander. Ik weet het: het is honderd procent haar eigen keuze. En ik weet ook dat ik me niet druk mag maken om haar liefdesleven, maar ik heb moeite met haar beslissing. Dat komt vooral omdat mijn man en ik erg gehecht zijn aan onze zwager. Eerlijk gezegd is hij een goedzak, die altijd alles voor mijn zus heeft gedaan. Ze hoefde maar iets te vragen en hij rende om het voor elkaar te krijgen. Zo verbouwde hij hun halve huis, naar haar wensen. Zag ze leuke foto’s in een woonblad, sleepte ze hem mee naar een bouwmarkt om hem óók zo’n serre of zo’n erker te laten maken. Was er een programma op tv over verre vakantiebestemmingen, praatte ze net zo lang op hem in tot hij óók een reis die kant op boekte. En toen ze kinderen kregen, bleek hij de ideale vader. Na zijn werk luisterde hij geduldig naar de verhalen van hun twee kleintjes, in het weekend begeleidde hij ze bij hun sportclubs en op hun school was hij een geweldige voorleesvader. Vaak kwamen mijn zus en hij op zaterdagavond bij ons borrelen. Dan was hij altijd een gezellige verhalenverteller en proefden we dat hij hart heeft voor zijn gezin en zijn omgeving.

Daarom waren we totaal verbijsterd toen mijn zus vertelde dat ze verliefd was geworden op een collega. En dat ze met deze jongen verder wil. Hij is bijna tien jaar jonger dan zij, werkt hard aan zijn carrière en zette zijn vriendin aan de kant om met mijn zus verder te gaan. Inmiddels is ze bij hem ingetrokken en zit mijn zwager thuis met hun kinderen. Mijn zus en haar vriend zijn vorige week bij ons langs geweest, waarbij we kennis met hem hebben gemaakt. Onze conclusie: hij is aardig, maar kan de vader van haar kinderen nooit vervangen. Het kostte ons dan ook moeite om spontaan en aardig tegen hem te zijn, want in deze kwestie kiezen we ronduit voor haar ex. Het zou ook als verraad naar haar man en haar kinderen voelen als we haar nieuwe vlam met open armen zouden ontvangen.

Daar komt bij dat mijn man een collega is van onze ex-zwager. Ze werken graag met elkaar. Op de zaak krijgt mijn man nu alle verhalen te horen over mijn wispelturige zus die haar gezin in de steek laat voor een twijfelachtig nieuw avontuur.

De mannen zijn ervan overtuigd dat de verliefdheid van mijn zus een tijdelijke bevlieging is. Daarom dringen ze er bij mij op aan dat ik ernstig met mijn zus spreek om haar naar haar gezin terug te krijgen. Dat zou ik graag doen, al is het maar voor de kinderen. Maar ik weet ook dat liefde niet te sturen is. En dat het misschien ruzie wordt als ik me hier in meng. Daarom twijfel ik: moet ik me ermee bemoeien of niet?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.