Oneens met het coronabeleid, maar alternatieven aandragen, ho maar | column

Chris Aalberts

Een paar maanden geleden sprak de Tweede Kamer uit dat er geen vaccinatiedwang of -drang moet komen. Een mooi standpunt: er bestaat zoiets als lichamelijke integriteit, mensen bepalen zelf wat ze bij zichzelf laten inspuiten en dus is gevaccineerd worden een persoonlijke keuze. Wat fijn dat onze volksvertegenwoordigers principes hebben.

Een lezer vertelde me deze week: ’Als de wereld vergaat, ga dan naar Nederland, want daar gebeurt alles altijd vijftig jaar later.’ Kijk in de coronacrisis naar het buitenland en dan krijg je wel een aardig beeld van waar het in Nederland naartoe gaat. Het kabinet zorgt ervoor dat u voldoende tijd heeft om er alvast aan te wennen. Daar hebben ze immers gewoon vaccinatiedwang. In Oostenrijk krijg je binnenkort een boete als je het vaccin niet hebt genomen. In andere landen wordt er ook over gepraat.

Nu de beperkingen ons weer om de oren vliegen is zo’n stap opeens prima te begrijpen, alleen niet voor veel leden van de Tweede Kamer. Dit is waar we politiek voor hebben: belangenafwegingen en kiezen tussen twee kwaden. Bezuinigen op de zorg versus bezuinigen op het onderwijs. Een hoger minimumloon versus minder jeugdwerkloosheid. Individuele keuze versus eindeloze lockdowns, faillissementen en studenten die depressief thuis zitten. Kiest u maar.

De coronacrisis heeft het inzicht opgeleverd dat veel partijen eigenlijk helemaal niet bezig zijn met dit soort moeilijke keuzes en alleen hun eigen gelijk blijven verkondigen. De SP is zo’n partij, al kunnen de PVV en Denk er ook wat van. Zo verklaart Lilian Marijnissen plechtig op de SP-website dat er in de zorg moet worden geïnvesteerd, maar ze komt met geen enkele concrete maatregel om de huidige coronagolf in te dammen, anders dan ’bron- en contactonderzoek’. Laat Mark Rutte het maar uitzoeken.

Deze week stak slechts één partij met kop en schouders boven de rest uit met het vermogen om over de eigen schaduw heen te springen: de ChristenUnie. De partijleden willen geen 2G - alleen gevaccineerde en genezen mensen in de kroeg - maar een breekpunt is het niet. Je merkt aan alles: de ChristenUnie wil eigenlijk vasthouden aan oude principes zoals geen coronapassen en geen vaccinatiedrang. We hoorden het Kamerlid Mirjam Bikker bijna letterlijk zeggen: soms moet je op je eerdere standpunten terugkomen omdat het niet anders kan.

Af en toe een raampje openzetten gaat ons niet van corona afhelpen. En dus komen vaccinatiedrang en -dwang gewoon op tafel te liggen. Prima als partijen dat niet willen en daar ook geen compromissen over willen sluiten. Maar dan is het wel de vraag of ze ook alternatieven hebben. Dan zijn veel partijen inmiddels opvallend stil. Voor oplossingen voor de corona-crisis zijn we inmiddels afhankelijk van de ChristenUnie.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.