Criminelen benaderen kottervissers om zeecontainers vol cocaïne op te vissen en aan wal te brengen

© Archieffoto

ANP

De Nederlandse kottervisserij is kwetsbaar voor criminele drugsnetwerken, staat in een rapport dat het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap liet uitvoeren.

Drugssmokkelaars benaderen actief vissers in economische problemen. Verreweg de meeste vissers wijzen de aanbiedingen af, maar de economische malaise in hun sector maakt hen wel kwetsbaar voor criminele netwerken. Dat komt naar voren in de studie, die werd gedaan door bureau Mehlbaum Onderzoek.

Cocaïne op Noordzee overboord gezet

Veldwerk in de havens van IJmuiden, Urk en Den Oever, waarbij onder anderen met tientallen vissers en andere mensen uit de visserijsector is gesproken, geeft een beeld van de methode waarmee vissers drugs aan wal brengen.

Cocaïne wordt eerst via containerschepen vervoerd uit het productieland en vervolgens op de Noordzee overboord gezet. Later worden de partijen door vissers of andere professionals uit de maritieme wereld opgevist.

Daarbij kunnen vissers betrokken zijn die kwetsbaar zijn om geworven te worden voor maritieme drugssmokkel, of mensen uit de visserij die ’te typeren zijn als criminele sleutelfiguren en die contact hebben met de criminele netwerken die de drugshandel organiseren”, aldus de onderzoekers.

Wantrouwen tussen vissers en overheid

„Een goede informatiepositie” is belangrijk voor de politie om de smokkel te bestrijden. „De politie en andere overheden ervaren de visserij echter vaak als een gesloten gemeenschap. De diensten hebben maar beperkte informatie bij visserijgemeenschappen. Zowel bij de overheid als bij de visserij is sprake van negatieve beeldvorming en wantrouwen jegens elkaar”, aldus de onderzoekers.

Als aanbeveling geven de onderzoekers daarom mee dat de politie en overheden moeten „investeren in deze relaties” en ’vertrouwen moeten opbouwen’.

Zaterdag in de krant en online

Zaterdagochtend op de website en in de krant lees je twee verhalen van verslaggever Michel Maas over de invloed van drugssmokkel in de visserij. Een visser van 88 jaar oud vertelt hoe hij betrokken raakte bij de grootschalige smokkel van hasj uit Marokko. In het andere artikel beschrijft Maas zaterdag hoe smokkelaars op hun kotters (hard)drugs de havens binnenbrengen. En waarom het de douane maar niet lukt om ze in de kraag te vatten.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.