Eerste zonnecel had rendement van 1 procent | Eureka

© Foto ANP

Tessa de Wekker

Maar liefst anderhalf miljoen huishoudens in Nederland hebben zonnepanelen op hun dak. En volgend jaar komt met de Nederlandse Lightyear One de eerste auto voor de consument op de markt die volledig kan rijden op zonne-energie.

Hoewel zonne-energie de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen, is de techniek om met zonlicht elektriciteit op te wekken al bijna twee eeuwen oud. In 1839 ontdekten de Franse natuurkundigen vader Antoine César Becquerel en zoon Alexandre-Edmond Becquerel dat fotonen in zonlicht kunnen worden omgezet in elektriciteit; het zogenaamde ’fotovoltaïsche effect’.

Het duurde nog bijna vijftig jaar voordat de eerste zonnecel daadwerkelijk werd gemaakt. Die kwam op naam van de Amerikaan Charles Fritts. Hij bedekte lagen van seleen met een heel dun laagje goud. Eerder al had de Engelsman Willoughby Smith ontdekt dat seleen fotovoltaïsche eigenschappen heeft. De zonnecel van Fritts had slechts een rendement van 1 procent, maar hij had wél bewezen dat het in de praktijk mogelijk is om zonlicht om te zetten in elektriciteit.

In 1941 werd het eerste zonnepaneel met silicium gemaakt door de Amerikaan Russel Ohl. Dat materiaal wordt tegenwoordig nog gebruikt. Silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht wordt elektriciteit tussen die twee lagen opgewekt. Zijn werkgever, Bell Laboratories, lukte het in 1954 een zonnepaneel met 6 procent rendement te maken. Ter vergelijking: de huidige zonnepanelen die mensen op het dak hebben, hebben een rendement van tussen de 15 en 22 procent.

Mede door de oliecrisis in de jaren 70 steeg de interesse van overheden in zonne-energie en werd er steeds meer in de techniek geïnvesteerd. In 1989 werden in Nederland de eerste zonnepanelen op een dak van een woonhuis in Castricum geplaatst. Het waren er 64. Die leverden net zoveel energie als de huidige acht die op dat dak liggen. Sinds de eeuwwisseling ging het rendement van zonnepanelen flink omhoog en daardoor werden ze ook voor particulieren interessant. Inmiddels zijn er panelen met een rendement van veertig procent, maar deze zijn nu nog veel te duur voor praktische toepassingen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.