Kinderen onder de 12 moeten ook bij lichte klachten thuisblijven

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Kinderen van 4 tot en met 12 jaar moeten vanaf maandag 29 november ook thuisblijven als ze milde verkoudheidsklachten hebben. Ook moeten zij zich dan laten testen bij de GGD. Als ze negatief testen, kunnen ze weer naar school of naar de opvang. Kinderen tussen de 0 en 4 jaar mogen nog wel naar de opvang als ze verkoudheidsklachten hebben.

Eerder mochten kinderen onder de 12 jaar volgens het zogeheten 'snottebellenbeleid' nog wel naar school met lichte klachten. Zij moesten alleen thuisblijven in afwachting van een testuitslag of als ze in nauw contact waren geweest met een besmet persoon.

De sterke toename van het aantal coronabesmettingen komt deels door het hoge aantal infecties op scholen. Over het algemeen worden kinderen niet ernstig ziek door corona. Wel wordt contact afgeraden tussen kinderen onder de 12 en iedereen boven de 70 jaar, vaak oma's en opa's.

Gastouders

De kinderopvanglocaties en gastouders mogen hun openingstijden behouden. Zij hoeven niet te sluiten na tussen 17.00 uur in de middag en 05.00 uur 's ochtends, zoals veel andere sectoren wel moeten.

Het testadvies voor het basis en voortgezet onderwijs wordt ook aangescherpt. Leerlingen vanaf groep 6 op het primaire onderwijs en alle leerlingen van het voortgezet onderwijs moeten twee keer per week thuis een preventieve zelftest doen. Hetzelfde geldt voor alle leraren. Dit testadvies geldt ook voor gevaccineerden.

De scholen gaan de zelftesten uitdelen. Het zal nog wel even duren voordat het zover is. Volgende week krijgen ze daar meer over te horen. Het gaat om een groot aantal testen. Alleen al aan de basisscholen moeten per week 1,2 miljoen extra zelftesten worden geleverd.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.