Bibliotheek en Voedselbank IJmond doneren BoekStartkoffertjes: ’Voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind’

Yvonne van Voedselbank IJmond en Anja en Emma van Bibliotheek IJmond Noord met de BoekStartkoffertjes.

Yvonne van Voedselbank IJmond en Anja en Emma van Bibliotheek IJmond Noord met de BoekStartkoffertjes.© Foto Ronald Goedheer

Bas Brouwer
Beverwijk

Bibliotheek IJmond Noord en Voedselbank IJmond doen honderd zogenoemde BoekStartkoffertjes cadeau aan ouders van jonge kinderen.

De BoekStartkoffertjes bevatten voorleesmateriaal voor baby’s, peuters en kleuters. Het idee achter de actie is om het leesplezier en leesgedrag van kinderen te bevorderen.

Volgens bibliothecaris Anja Westra zijn er nog maar weinig ouders die met hun kinderen de bibliotheek bezoeken. „Zonde, want voorlezen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.” Door boeken te lezen ontwikkelen de taalvaardigheden van een kind zich sneller. Het kind zal daardoor minder moeite hebben met spellen en begrijpend lezen. Maar voorlezen stimuleert ook de verbeeldingskracht en de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind.

(Tekst gaat door onder de foto)

De boekjes die in het BoekStartkoffertje zitten.

De boekjes die in het BoekStartkoffertje zitten.© Foto Ronald Goedheer

Westra en haar collega’s zochten naar manieren waarop ze de ouders wel konden bereiken. Al snel kwamen ze op het idee om BoekStartkoffertjes uit te delen op druk bezochte plekken in de regio. Tijdens de lockdowns deelden ze de koffertjes uit op het consultatiebureau en nu gaan ze dat dus bij de voedselbank doen.

Kerstmis

Voedselbank IJmond deelt de koffertjes uit rond de kerstperiode. Een beter moment om dat te doen is er volgens Westra niet. „Samen zijn en zorgen voor elkaar passen bij de voedselbank en de kerstgedachte. Veel mensen zullen een koffertje dus zien als een kerstcadeau.”

In december doneert de bibliotheek tevens een BoekStartkast aan het Rode Kruis Ziekenhuis. De bibliotheek zal de boekjes op de open dag van het ziekenhuis promoten.

(Tekst gaat door onder de foto)

BoekStartkoffertjes.

BoekStartkoffertjes.© Foto Ronald Goedheer

Opening

Er is momenteel een verbouwing aan de gang bij de bibliotheekvestiging in Beverwijk. Op woensdag 1 december opent zij haar deuren weer. Tijd voor een feestje dus. Nieuwe leden van de bibliotheek ontvangen een gratis BiebTas. De tassen zijn ontworpen door vijf plaatselijke kunstenaars en slaan terug op lezen en de bibliotheek. De heropeningsweek is tot zaterdag 11 december en iedereen is welkom om een kijkje te nemen in de vernieuwde bibliotheek.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.