Venezolaanse president bezoekt Cuba, vijf jaar na dood Castro

ANP Producties | Bron: ANP
Havana

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft een verrassingsbezoek gebracht aan de Cubaanse hoofdstad Havana. Hij was daar ter ere van de dood van Fidel Castro, de voormalige leider van het eiland die donderdag precies vijf jaar geleden op 90-jarige leeftijd overleed.

Maduro was al sinds december 2019 niet meer naar Cuba afgereisd. Hij werd tijdens zijn bezoek, dat op staatstelevisie werd uitgezonden, vergezeld door de huidige president van Cuba, Miguel Díaz-Canel. Ook oud-president en tevens de broer van Fidel, Raul Castro, was aanwezig.

Fidel Castro geldt nog altijd als een nationale held voor de meeste Cubanen. De bebaarde, sigarenrokende Castro, bijgenaamd ‘el comandante’, was van 1959 tot 2006 de onbetwiste leider van het land. In die tijd overleefde hij zeshonderd moordplannen en trotseerde hij de tegenwerking van de Verenigde Staten, die het eiland zagen als een voorpost van de Sovjet-Unie.

Ter ere van Fidel Castro werd donderdag een nieuw centrum onthuld. Het Fidel Castro Ruz centrum in Havana is het eerste en enige gebouw op Cuba dat zijn naam draagt. Om een cultstatus van Castro tegen te gaan, besloten de Cubaanse autoriteiten een maand na zijn overlijden dat er geen standbeelden van hem mochten komen en ook straten en pleinen mochten niet naar 'el commandante' vernoemd worden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.