’Ik kom hier al sinds ik in de buik van mijn moeder zat’, Maarten Bosland is als ’n vis in het water op korenmolen De Zandhaas in Santpoort-Noord

Kees de Boer
Santpoort-Noord

De week zit erop. Voor molenaar Maarten Bosland wacht een weekend waarin hij druk aan de bak moet in korenmolen De Zandhaas in Santpoort-Noord.

Met zijn nog maar 22 jaar is hij een opvallende verschijning op de 232 jaar oude Santpoortse korenmolen. ,,Toch werken hier meer jongere mensen”, begint hij. ,,Het is een behoorlijk gemengd team. Dat maakt het ook leuk, vind ik.”

De liefde voor het molenaarsvak gaat ver terug, vertelt hij. ,,Ik ben hier als het ware opgegroeid.” Lacht: ,,Ik denk al vanaf het moment dat ik in de buik van mijn moeder zat. Die ging vaak naar De Zandhaas om boodschappen te doen in de winkel.”

Later deed hij een spreekbeurt over de molen op zijn basisschool. ,,Voor die spreekbeurt wilde ik eerst een dagje meelopen met molenaar Jos Kors. Die vond dat goed, en vanaf dat moment ben ik blijven komen. In het weekend hielp ik dan mee met allerlei klusjes. Maar ook soms doordeweeks wel, wanneer ik vroeg klaar was met school en in de vakanties.”

Hij vertelt dat zijn ouders hem geen strobreed in de weg hebben gelegd: ,,Ik moest wel eerst mijn middelbare school opleiding afmaken - ik heb mijn vwo-diploma aan het Ichthus Lyceum in Driehuis gehaald - en daarna mocht ik mijn gang gaan. Daar ben ik ze nu nog dankbaar voor.”

Psychologie

,,Ik heb nog wel drie weken psychologie gestudeerd”, vervolgt hij, maar ben daarmee gestopt, omdat ik er al heel snel achter kwam dat dat daar m’n hart niet ligt. Zat ik daar in een collegezaal met vijfhonderd medestudenten. Ik voelde me verloren.”

En dus ging hij verder zich te bekwamen in het molenaarsvak. ,,Je hebt hier geen opleiding voor, ik heb het vak in de praktijk van Jos geleerd. Door het gewoon allemaal maar te doen. Vanaf mijn zestiende ben ik hier in dienst gekomen. Jos vroeg op een gegeven moment of ik op zaterdag vast wilde komen werken.”

Wat hem aantrekt in dit vak?

,,Het mooie is dat het ambacht hier nog net als vroeger wordt uitgeoefend. Er zit zoveel techniek in deze molen. En ik vind het ook bijzonder dat zo’n eeuwenoude machine nog steeds een kwaliteitsproduct maakt. 99 procent van het meel komt tegenwoordig uit de fabriek en 1 procent van de molen. Hier kunnen klanten zien wat we maken, er zit geen enkele toevoeging in het meel. Het is een heel eerlijk product.”

Opzeilen

Ook deze zaterdag is Maarten al vroeg begonnen. De werkdag start met het ’goed op wind zetten’ van de wieken. ,,Dat is het opzeilen van de molen. De avond ervoor heb ik dan al gekeken wat de weersverwachtingen zijn. Ik ben op zaterdag met meerdere dingen bezig. Ik vul ook de zakken met meel en leid bezoekers rond die de molen bezoeken. Je legt dan dingen uit en ik probeer mensen enthousiast te maken voor het ambacht. Soms krijg je hele bijzondere verhalen te horen. Laatst was er een man die me vertelde dat hij zelf ook met een molen bezig is, een watermolen in Frankrijk. Vond ik interessant natuurlijk. Of je hebt Amerikaanse toeristen binnen die nog nooit een molen in het echt gezien hebben. Die mensen kijken hun ogen uit.”

Al met al werkt Maarten zo’n vijftig uur per week, vijf dagen van tien uur, op de molen. Daar zit de zaterdag dus bij.

,,Mijn weekend bestaat dus in feite uit de zondag en de maandag. Als het een beetje weer is, vind ik het leuk om te mountainbiken in de duinen. Dan laad ik mijn fiets achter de auto en rijd ik naar een mooi parcours ergens in Nederland. Dinsdag begint de werkweek dan weer, maar ik ga er met plezier naartoe. Ik ben hier helemaal op mijn plek.”

Hoe brengt u het weekeinde door? De krant is benieuwd naar uw favoriete plekken in Velsen. Welke bakker heeft het lekkerste brood, waar is het fijn (buiten) sporten en welke horecagelegenheid bezoekt u het liefst, enzovoort. Ook een keer in de krant? Mail naar kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.