Dicky in het zonnetje gezet met zilveren CDA-erespeld: ’Hier ben ik ontzettend blij mee. Wat een eer’

Uit handen van oud-wethouder Hans Romeijn krijgt Dicky de zilveren CDA-erespeld opgeprikt.© United Photos/Toussaint Kluiters

Kees de Boer
IJmuiden

Ze was meegelokt met een smoesje naar het huis van CDA Velsen-fractievoorzitter Annekee Eggermont. Daar kreeg de 83-jarige Dicky Sintenie een zilveren erespeld uitgereikt voor al haar verdiensten voor de politieke partij.

In het huis van Eggermont zit zaterdag een deel van de lokale CDA-fractie te wachten op een online verbinding voor een vergadering van CDA Noord-Holland in Heiloo. Dicky Sintenie weet van niets wanneer de vergadering rond half twaalf een aanvang neemt.

Al snel na de opening volgt het agendapunt eerbetoon Dicky Sintenie: ,,Al dertig jaar zet Dicky zich met hart en ziel in voor onze fractie”, klinkt het. ,,Ze is raadslid voor onze partij geweest in Velsen van 2002 tot 2014. Ze is voorzitter geweest van het CDA Vrouwenberaad. Al haar werk heeft ze met groot enthousiasme en vuur gedaan. Daarom willen wij haar vandaag voor al haar verdiensten eren met de zilveren CDA-speld. Dicky, ontzettend bedankt voor je inzet al die jaren.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Dicky Sintenie met haar oorkonde.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Wat opvalt is dat de aangesprokene er even stil van is. ,,Hier ben ik ontzettend blij mee”, zegt ze even later. ,,Ik vind het een hele eer. Fantastisch.”

Ze vertelt dat ze het niet verwacht had: ,,Ook omdat ik best weleens kritisch kan zijn.” Na enig nadenken: ,,Maar wel positief kritisch hoor. Ik heb niet voor niets dertig jaar geleden bewust voor deze partij gekozen, en dat terwijl ik van huis uit, uit een heel ander politiek nest kom.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aan stoppen met politiek moet ze niet denken zegt ze. Dat kan CDA Velsen-voorzitter Annekee Eggermont beamen: ,,Laatst belde ze me nog voor een vergadering. Het ging over het behoud van de Stadsschouwburg in Velsen. Dicky drukte me op het hart dat wij er alles aan moesten doen om de Stadsschouwburg te behouden.”

(Tekst gaat door onder de foto)

IJmuiden - CDA-erespeld voor Dicky Sintenie© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Dicky knikt: ,,Als het eenmaal weg is, komt ’ie nooit meer terug en dat zou doodzonde zijn. Net zoals het Witte Theater. Ik rijd weleens over de Kanaaldijk en dan springen de tranen in mijn ogen. Dat prachtige stuk cultureel erfgoed dat is verdwenen.”

Dan ineens fel: ,,Het was eigenlijk ook een oproep aan iedereen in de raad. Je moet als raadslid naar buiten gaan, de straat op, dan weet je wat er leeft. Op de markt, op het voetbalveld en in het wijkplatform. Aanspreekbaar zijn voor iedereen, dan ben je echt een vertegenwoordiger. En je moet eigenwijs zijn. Als je niet eigenwijs bent, kom je nergens in de wereld.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.