Pakjesavond komt eraan. Het mooiste speelgoed op een rij

1 / 2
Tekst: Hanneke van den Berg

De donkere wintermaanden zijn bij uitstek geschikt voor spelletjes, maar Sinterklaas heeft dit jaar toch meer zin om speelgoed aan de kinderen te geven. Samen een bordspel doen is ook nog steeds populair, maar poppen en schattige dieren voeren momenteel toch de boventoon.

Eén van de schattigste dieren is de dolfijn van Fur Real Friends. In die serie zijn al onder meer een hond, een papegaai, een kat, een aap en een beer verschenen, maar deze dolfijn is wel superschattig. Hij kan zingen, spelletjes doen met een balletje, hij reageert als je hem aait en is heel knuffelbaar. (Hasbro, €109,99). Vanaf vier jaar.

My Little Pony is een echte doorzetter. De allereerste pony met zijn kenmerkende lange manen verscheen in 1983 en nog steeds is het een van de favorieten bij kleine kinderen. Maar natuurlijk staat de tijd ook hierbij niet stil en kunnen de pony’s steeds meer. Zo is er nu de Sunny Starscout, die kan zingen en rolschaatsen. Ze heeft niet alleen kambare manen, maar ook een hoorn op haar voorhoofd. Als je daar op duwt, gaat ze zingen. En via de bijgeleverde microfoon kun je haar laten dansen.

(Hasbro, €59,99) Vanaf 5 jaar.

Wie niet genoeg van pratende knuffelbeesten kan krijgen zal ook heel blij zijn met Ruby, Mijn Glittertattoo Kitten. Je kunt via een klepje in haar voorpootje afwasbare inkt doen, waarna ze een tattoo op je hand kan stempelen. Drie strepen op haar hoofd, die van kleur kunnen wisselen, laten zien waar de kitten zin in heeft: krabbelen, slapen of eten. Ook kan ze natuurlijk praten. Vanaf vier jaar.

(VTech, €51,50) Vanaf vier jaar.

Meer een fan van poppen dan van dieren? Solana Sunburst, een van de Glitter Babyz, neemt je mee naar een warm strand. Vul het bijgeleverde flesje met koud water, spuit het op haar hoofd en zie de kleur van haar haren veranderen.

(Glitter Babyz, €39,99) Vanaf drie jaar.

Wie droomt er niet van ooit in een film mee te spelen? Ms Direct, een van de Outrageous Millenial Girls (O.M.G.) in ieder geval wel. Je kunt haar een scène laten spelen met behulp van het bijgeleverde filmscript en diverse outfits en 25 extra verrassingen. De doos waarin de pop verpakt is, kun je uitvouwen tot een heus filmtheater.

(L.O.L. Surprise!, €44,99) Vanaf zes jaar.

Rainbow High is een animatieserie, waarin de leerlingen van een chique kunstacademie studeren. De serie kun je naspelen met de poppen, waaronder ook de getalenteerde Georgia Bloom. In de doos zit een extra outfit inclusief tas en schoenen en een kam om haar lange lokken te fatsoeneren.

(Rainbow High, €32,99) Vanaf zes jaar.

Onafgebroken populair blijft de Baby born. En terecht, want het is een vrij onverwoestbare pop, die dit jaar haar dertigste verjaardag viert. In een inmiddels plasticvrije verpakking zit niet alleen de Magic Boy of Girl, maar ook tien leuke accessoires, zoals een potje, een speen, een bordje en een lepel.

(Zapf Creations/Baby born, €64,99). Vanaf drie jaar.

Een van de leukste nieuwe producten dit jaar is de Kidi DJ Mix. Met deze draaitafel kun je je een echte dj wanen. Er zitten ingezongen liedjes in, je kunt meer dan 2000 combinaties maken, zelf scratchgeluiden toevoegen, een discolamp laten ronddraaien, je kunt een externe muziekspeler koppelen en er zit, niet onbelangrijk, een beveiligde bluetoothverbinding in. Echt een aanrader.

(VTech, €64,95) Vanaf zes jaar.

De prijs voor het schattigste speelgoed voor de allerkleinsten gaat naar Joe en Alice. Joe is een knuffeldraakje waarbij baby’s en peuters van alles kunnen ontdekken. Joe (€27,50) heeft onder meer een spiegeltje, een bijtring en een rammelaar bij zich. Alice (€32,50) is een muziekknuffel, gemaakt van eco-vriendelijke materialen, waarbij verrassend de klanken van ’Yesterday once more’ van The Carpenters klinken. (Lilliputiens). Vanaf 1 jaar.

Tekenen is altijd leuk, hoe klein je ook bent. De Unicorn Xoomy is een handige kleine tekentafel, waarbij je alle meegeleverde afbeeldingen kunt uitvergroten en combineren. Goed voor urenlang tekenplezier. (Ravensburger, €24,99). Vanaf drie jaar.

Een klassieker die maar niet verveelt is Play-Doh. Met de taartoven kun je heerlijk uitziende taartjes en cakejes maken. Opeten gaat helaas niet, maar het bereiden ervan blijft keer op keer leuk. (Hasbro, €29,99). Vanaf drie jaar.

3D-puzzels worden steeds populairder. Echt makkelijk zijn ze niet, maar het resultaat is de moeite altijd waard. Zo kan er onder je handen het heuse kasteel Zweinstein vandaan komen, de school waar Harry Potter leerde toveren. (Ravensburger, €79,99). Vanaf tien jaar.

Ofschoon veel kinderen misschien minder vaak spelletjes thuis doen dan TikTok kijken, blijft het toch heel gezellig om af en toe een avondje samen rond de tafel te zitten. We zetten de leukste nieuwe spellen op een rij.

Fairy Trails is een spel waarin je in een sprookjesbos je volk moet helpen paden aan te leggen en daar huizen op te zetten. Die moeten natuurlijk wel beschermd worden tegen buitenstaanders. (White Goblin Games, €16,99). Vanaf acht jaar.

The Upside Down Challenge is een grappig spel waarbij je een bril moet opzetten, die alles letterlijk op z’n kop zet. Dan blijkt het opeens helemaal niet zo makkelijk om schijnbaar eenvoudige opdrachten uit te voeren. (Ravensburger, €29,99). Vanaf zeven jaar.

Jochem Myjer had vast niet durven dromen dat zijn Gorgels zo populair zouden worden. Bij het spel Het ondergrondse avontuur moet je een ziek Gorgelgabbertje uit handen zien te houden van een Grootbekbrutelaar. Spannend hoor, zo’n ondergrondse graaftocht. (Just Games, €9,99). Vanaf vier jaar.

De Sinterklaas 4 in 1 spellenbox is perfect om te spelen in afwachting van de Pieten die op de deur bonzen en cadeautjes brengen. Deze variaties op klassieke spelletjes zijn speciaal voor Sinterklaasavond bedacht. (Just Games, €14,99) Vanaf drie jaar.

Een grappig spel voor kleuters is Apple Twist. Drie rupsen willen van de appel eten, maar dat kan alleen als je ze zodanig plaatst dat ze allemaal op de appel passen. Maar kijk uit, zowel de rupsen als het spelbord kunnen van vorm veranderen. (Smart Games, €19,95). Vanaf vijf jaar.

Is dat nog te moeilijk voor ze? Dan is My first sounds & senses misschien een idee. Het zijn grappige felgekleurde magneetpoppetjes van diverse kleuren, waarbij kleintjes op een veilige manier hun fijne motoriek verder kunnen ontwikkelen door ze op elkaar te klikken. (SmartMax, €19,99). Vanaf een jaar.

Voor oudere kinderen zijn de spellen MicroMacro Crime City en Crime City Full House een aanrader. Daarbij moet je de stad, waar op elke hoek van de straat misdaden worden gepleegd, helpen ze op te lossen. Echt spannend en soms een heuse hersenkraker. (White Goblin Games, €32,95). Vanaf tien jaar.

Mandala Stones

Door creatief te zijn kun je de mooiste kunstwerken maken in het spel ’Mandala Stones’. Door stenen te verzamelen kun je punten scoren en ondertussen maak je samen de mooiste mandala. (White Goblin Games, €44,95). Vanaf tien jaar.

(Let op: alle prijzen zijn adviesprijzen. Het loont de moeite om online prijzen te vergelijken.)

Adventskalenders en chocola

Soms geven natuurlijk ook volwassenen elkaar cadeautjes, voorzien van een gedichtje, als er in huis aan surprises wordt gedaan. We geven hieronder enkele tips.

Pubermeiden en jonge studenten, die nooit zoveel geld hebben voor make up, kennen de weg naar de drogist natuurlijk heel goed, waar merken als Essence worden verkocht. Voor hen is dan ook de Adventskalender van Essence een uitstekend cadeau. Vierentwintig cadeautjes, elke dag voor kerst eentje, verstopt in drie laatjes.

(Essence, €24,99, te koop bij onder meer Kruidvat)

Een luxere versie van een dergelijke Adventskalender is van Goodiebox. Deze goed gevulde box met een inhoud die duidelijk het veelvuldige waard is, is na de kerst ook prima te gebruiken om je make up in op te bergen. Het is bovendien een leuke manier om allerlei merken te leren kennen.

(www.bygoodiebox.com, €99,95)

Geniet je dagelijks van koffie van Nespresso, maar weet je niet zo goed welke smaak het beste bij je past als je Nespressocups gebruikt, dan is de Adventskalender een uitstekende kennismaking. Zowel voor de machines met normale cups als met de nieuwe Vertuo is zo’n kalender beschikbaar.

(www.nespresso.com. €40 voor de original en €45 voor de vertuo)

En ben je een fan van chocolade en vooral van chocoladeletters? Dan is er toch niets leukers dan zelf je letter samen te stellen? Dat kan bij de Bonbonnerie Chocolaterie. De chocolade is UTZ-gecertificerrd en je kunt kiezen uit allerlei ingrediënten, dus je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Een heel origineel cadeau.

(www.debonbonnerie.nl, vanaf 9,95 euro)

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.