Burgemeester wist dat echtpaar was ontsnapt uit quarantainehotel, maar kon niet gelijk ingrijpen: ’Er moet juridische titel zijn om mensen aan te houden’

Hotel Ramada waar het echtpaar verbleef.© ANP

Internetredactie
Schiphol

Het echtpaar dat zondagavond is aangehouden omdat het was ontsnapt uit het quarantainehotel Ramada in Badhoevedorp, zit nu in een verplichte isolatie in het ziekenhuis. Dat liet Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland en burgemeester van Haarlemmermeer, weten in Goedemorgen Nederland.

Het echtpaar verbleef niet onder dwang in het hotel, vertelde de burgemeester in het programma. Schuurmans had daarom in eerste instantie geen houvast om het koppel aan te houden. De Spaanse man en Portugese vrouw mochten het hotel verlaten: „Mensen die in quarantaine zitten, doen dat vrijwillig. Wij kunnen ze niet vasthouden.”

De beveiliging was eveneens op de hoogte over hun vertrek. „Beveiligers hadden het stel nog aangeraden om niet weg te gaan”, zei Schuurmans. Omdat het echtpaar toch wel het hotel verliet, moest de burgemeester improviseren: „Dan is het aan mij om verplichtingen op te leggen. En dat duurt even. Ik moet dan zorgen dat er een maatregel komt, een beschikking in dit geval en dat is gebeurd.” Want: „Er moet wel een juridische titel zijn om mensen aan te houden”, aldus Schuurmans. „En die hebben we gevonden.”

’Gevaarlijk voor de volksgezondheid’

Het echtpaar zit nu in een verplichte isolatie in het ziekenhuis: „Dat is een hele strenge maatregel. Daarmee haal je alle vrijheid van mensen af. Die maatregel heb ik gisteren wel opgelegd, want de situatie was gevaarlijk voor de volksgezondheid.”

Hoe voorkom je dat zoiets niet weer in de toekomst gebeurt? „Iedereen in een isolatiehotel kan in principe naar buiten, maar we hebben het nu zo geregeld, dat we meteen de maatregel die voor het echtpaar werd opgesteld, kunnen toepassen. Dus de politie kan voortaan gelijk iemand aanhouden.”

Schuurmans vertelde dat ze overvallen werd door het nieuws: „We hebben het nu voor elkaar, maar we hadden niet verwacht dat dit zou gebeuren.”

Lees ook: Spaanse media hard over vlucht ’quarantaine-echtpaar’: ’Dat ze in de cel mogen belanden’

Lees ook: Echtpaar uit quarantainehotel ontsnapt en aangehouden in vliegtuig op Schiphol, mogelijk gevangenisstraf

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.