Wie waren de vrouwen in het verzet? Het Noord-Hollands Archief geeft ze een gezicht

Bron: A. van Hardeveld van kleur voorzien door Jakob Lagerweij© Annick van Hardeveld, 1943

Van de redactie
Haarlem

Tijdens WOII kwamen duizenden mensen in verzet, onder wie ook veel vrouwen. Maar tot op heden is voor hun rol hierin weinig aandacht geweest. Met de nieuwe tentoonstelling ’De vele gezichten van Vrouwen in Verzet’ van het Noord-Hollands Archief komt hier verandering in. Zij krijgen een naam en een gezicht.

Het Noord-Hollands Archief (NHA) heeft ruim anderhalf jaar onderzoek gedaan naar vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet kwamen. In de samenleving is voornamelijk het gewapend verzet in herinnering gebleven, dat vooral werd uitgevoerd door mannen. Maar juist ook vrouwen speelden een cruciale rol.Hun werkzaamheden gingen van het redden van Joodse kinderen tot het zorgen voor onderduikers, van koerierswerk tot vervalsen, van illegale bladen maken en verspreiden tot spionage en van sabotage tot liquidaties. Na uitgebreid archiefonderzoek en contact met nabestaanden van verzetsvrouwen , is een lijst van bijna 1200 vrouwen gevormd, die in Noord-Holland in het verzet zaten. En deze lijst wordt nog steeds aangevuld.

(Tekst gaat door onder de foto)

Hannie Schaft, 1943/44© Bron: NIOD, van kleur voorzien door Jakob Lagerweij

Het NHA heeft unieke objecten van verzetsvrouwen in zijn collectie, zoals het pistool van de Haarlemse verzetsstrijder Hannie Schaft en heeft samengewerkt met families van nabestaanden en van hen waardevolle objecten in bruikleen gekregen. Hiermee wordt het verhaal van de verzetsvrouwen verteld. Maar om hen écht een gezicht te geven, is gewerkt met de nieuwste technieken. De portretfoto’s van tientallen verzetsvrouwen uit de grote lijst met namen zijn van kleur voorzien en bedekken de muren van de Heemsteedse Kapel in de Janskerk in Haarlem.

Via www.noord-hollandsarchief.nl/vrouweninverzet is de de lijst met ’vergeten’ verzetsvrouwen in te zien.

Info

De tentoonstelling is voor iedereen vrij toegankelijk en permanent te zien in de Janskerk bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem (Jansstraat 40). Geopend van maandag t/m vrijdag van 9-17 uur en elke derde zaterdag van de maand van 9-16 uur. Een coronatoegangsbewijs (QR-code) is verplicht.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.