Haarlemmer bekent doodschieten Maduro in loods, duo rolde levenloos lichaam in zeil en dumpte het ’s nachts in de Mooie Nel. ’Mijn vader is behandeld als een stuk vuil’ [update]

© Archieffoto Michel van Bergen

Wessel Mekking
Badhoevedorp/Haarlem

De 34-jarige Haarlemmer Mitchell van R. heeft bekend Gregori Lindomar Maduro te hebben doodgeschoten. De moordverdachte vertelde maandagochtend in de rechtbank uitgebreid over de gebeurtenissen in maart 2020.

Maduro woonde aan de Bingerweg in een loods van de moordverdachte. Volgens Van R. vroeg het slachtoffer die fatale avond voor de zoveelste keer om geld. Maduro dreigde de boel te slopen, terwijl in de loods zeker vijftien motoren stonden, vertelde de moordverdachte. Van R. ging, met een doorgeladen vuurwapen in zijn jaszak, naar de loods. Maduro zou hem eerder hebben bedreigd en afgeperst. Die avond was het slachtoffer ’des duivels’, aldus de hoofdverdachte.

Het was volgens hem niet de bedoeling te schieten, maar toen Maduro plots op hem af rende, schoot hij. ’Uit schrik’, omschreef de moordverdachte het maandag in de rechtbank. ,,Ik kijk en zie dat hij weg is. Binnen vijftien seconden maakte hij geen geluid meer. Help, wat nu?’’

Een andere verdachte, Haarlemmer Serkan Ö., was aanwezig in de loods in de Waarderpolder toen Maduro werd doodgeschoten. ,,Je kon niet anders’’, zou die hebben gezegd. ,,Ik was blij met de knuffel die hij me gaf, die gaf troost. Ik heb dit nooit gewild, ik heb twee jaar voor die jongen gezorgd.’’

Worsteling

Volgens Ö. greep Maduro Van R. die avond in de loods bij zijn keel. Toen hij losliet, liep hij naar achteren en zou hij gedreigd hebben hen te doden, met een pijp. ,,Ik ga jullie doodmaken, allebei’’, zou Maduro hebben gezegd. ,,Hij wilde Mitchell weg hebben.’’ Opnieuw ontstond een worsteling waarbij Maduro Van R. met de pijp wilde slaan, verklaarde Ö. maandag.

Die werd afgepakt, waarna hij heel even rustig leek. ,,Greg liep snel op Mitch af en riep: schiet dan.’’ Volgens Ö. bleef Maduro naar voren lopen, terwijl het vuurwapen op hem gericht was. ,,Hij was helemaal de weg kwijt, je kon hem niks meer wijsmaken.’’ Van R. schoot. ,,Greg viel voorover op de grond’’, aldus Ö.

’Niet gemikt’

,,Ik heb niet gemikt, het was nooit de bedoeling om te schieten’’, zei Van R. maandag. ,,Ik heb niet de tijd gehad om te mikken of te waarschuwen’’, zei de moordverdachte.

De voorzitter van de rechtbank constateerde dat de verhalen van de twee verdachten niet helemaal overeenkomen. Zo zei Van R. dat hij pas op het laatste moment het vuurwapen pakte.

Mooie Nel

Formeel is Ö. ook moordverdachte, maar de officier van justitie liet maandag doorschemeren dat die beschuldiging waarschijnlijk komt te vervallen. Beide Haarlemmers worden verdacht van het ’wegmaken’ van het lijk. Het levenloze lichaam van Maduro (31) werd april vorig jaar in het water van de Mooie Nel aangetroffen. Het was verpakt in zeil dat verzwaard was met tegels.

Overboord kiepen

De twee Haarlemse verdachten hebben maandag bekend dat ze het lijk weg hebben gemaakt. Samen rolden ze het lichaam van Maduro in het zeil en gingen ze met een bootje in het holst van de nacht de Mooie Nel op om het overboord te kiepen. Dat gebeurde drie dagen nadat Maduro was doodgeschoten.

Van R. zei dat hij ’uit paniek’ besloot niet naar de politie te stappen, maar het lijk weg te maken. ,,Ik was bang dat ik alsnog de pineut zou zijn, want ze zouden nooit geloven dat ik aangevallen ben.’’ De Haarlemmer was bang in de cel te zitten als zijn zoontje werd geboren. ,,Ik had het gevoel dat ik niet meer terug kon.’’

Moordverdachte Van R. vertelde maandag dat hij hoopte dat het doden en dumpen van Maduro altijd geheim zou blijven. ,,Op dat moment heb ik die beslissing genomen, uit zelfbescherming, voor mijn gezin, mijn familie en mijn toekomstige zoon.’’ Uit ’loyaliteit’ werd Ö. erbij betrokken.

Crematie

De moeder van het jongste kind van Maduro eist een schadevergoeding van meer dan 24.000 euro van de verdachten. Het gaat om de kosten van de crematie en om ’affectieschade’. De vrouw nam maandag het woord namens haar zoontje. ,,Ik heb niks meer van hem, behalve een urn.’’ Geen straf is volgens de jongen hoog genoeg. ,,Mijn vader is behandeld als een stuk vuil dat uit de weg moest worden geruimd.’’

Drugshandel

Van R. bekende maandag ook dat hij coke verkocht aan ’vijf of zes kennissen’. In de door hem gehuurde loods werden niet alleen hoeveelheden cocaïne aangetroffen, maar ook MDMA en GHB. Van die laatste twee wist de Haarlemmer naar eigen zeggen niks af. Via Meld Misdaad Anoniem werd eerder gemeld dat zijn bedrijf fungeerde als een dekmantel voor drugshandel en ook koeriers in dienst had. Van R. ontkende dat maandag.

Kalasjnikov

Van R. wordt ook verdacht van het bezit van een Kalasjnikov. Het vuurwapen werd aangetroffen in de loods die de Haarlemmer huurde. Van R. zei dat hij niet wist dat het daar lag. Zijn DNA-sporen zijn op de AK-47 aangetroffen. ,,Heel misschien heb ik die eerder in mijn handen gehad.’’ Het aangetroffen wapen zat in een afgesloten tas.

Later vandaag komt de officier van justitie met een strafeis.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.