Tata weerspreekt Dorpsraad Wijk aan Zee: Kooksfabriek 2 kan helemaal niet voor 2030 dicht

Kooksfabriek 2 van Tata Steel is vanwege zijn sterke en giftige vervuiling al langer een doorn in het oog van omwonenden.© Archieffoto Dirk-Jan Prins

Bart Vuijk
Wijk aan Zee

Dorpsraad Wijk aan Zee maakte zich al blij met een aangekondigde sluiting van de sterk vervuilende Kooks- en Gasfabriek 2 van Tata Steel in 2025, maar dat blijkt voorbarig. Tata Steel gaat er nog altijd van uit dat deze fabriek niet eerder dan 2030 kan worden opgeheven.

Dorpsraad Wijk aan Zee maakte gewag van een uitlating van een Tata-manager, Jeroen Klumper, aan de zogeheten ’burentafel’ van 2 november. Daar zei Klumper volgens de dorpsraad dat hij ’zijn nek ervoor uitsteekt’ dat de bewuste fabriek al binnen 3,5 jaar dicht kan. Het enige probleem zat ’m volgens de door de dorpsraad geciteerde Klumper in het vergunningentraject, dat lang duurt.

Hierop schreef de dorpsraad, en daarna ook stichting Duinbehoud een brief naar gedeputeerde Jeroen Olthof om aan te dringen op een spoedige afhandeling van die vergunningen.

Onvolledig beeld

Tata Steel bericht nu aan Dorpsraad Wijk aan Zee dat het toch anders zit. De geciteerde opmerkingen van Klumper en Workel, een andere Tata-manager, worden niet bestreden, maar geven ’op zichzelf staand een onvolledig beeld.’ Dit schrijft pr-adviseur Marije Dijksma van Tata Steel.

Kort gezegd heeft Klumper volgens Tata niet bedoeld te zeggen dat Kooks- en Gasfabriek daadwerkelijk al in 2025 dicht kan, maar reageerde hij op de vraag van een omwonenden waarom er niet al in 2025 een nieuwe DRI-installatie klaar kan zijn die vervuilende hoogovens en kooksfabrieken gaat vervangen.

Eerste paal

,,Stel wij zouden vandaag de eerste paal slaan, zouden we de uitdaging aan kunnen gaan voor een voorspoedige bouw. Echter hebben wij ook meegedeeld dat het engineeringstraject (ontwerp en bouw, red.) drie tot vier jaar kan duren.” Dit heeft te maken het het feit dat de DRI-installatie niet ergens kan worden besteld, maar speciaal voor Tata Steel IJmuiden op maat dient te worden ontworpen.

,,Ons streven is daarom nog steeds om voor 2030 een DRI-intallatie in gebruik te kunnen nemen”, schrijft Dijksma, die zich verder niet uitlaat over de voor omwonenden belangrijke vraag wanneer Kooks- en Gassfabriek 2 dicht kan. Dit kan nog tegenvallen. Volgens bronnen met kennis van de materie moet ook na de ingebruikname van de eerste DRI-installatie de kooksfabriek nog wel enkele jaren in bedrijf blijven.

Dorpsraad Wijk aan Zee reageert teleurgesteld op deze uitleg van Tata Steel, en neemt opnieuw het standpunt in dat de kooksfabriek binnen vier jaar dicht moet. De overheid wordt opgeroepen hier een ultimatum voor te stellen aan de fabriek. Als dat verlopen is, moet de kooksfabriek worden uitgezet en mocht de groene transitie nog niet rond zijn, dan moet Tata maar kooks inkopen bij andere fabrieken, aldus de Dorpsraad.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.