Staatssecretaris haalt teugels aan bij Tata Steel; het moet snel minder ongezond worden in de omgeving

De hoogovens van Tata Steel. De uitstoot van ongezonde stoffen moet snel verminderen, schrijft staatssecretaris Van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer.

De hoogovens van Tata Steel. De uitstoot van ongezonde stoffen moet snel verminderen, schrijft staatssecretaris Van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer.© Foto Dirk-Jan Prins

Bart Vuijk
Wijk aan Zee

Staatssecretaris Stefan van Weyenberg scherpt op korte termijn de milieunormen aan voor Tata Steel. Ook wordt het RIVM de komende jaren nog vaker ingeschakeld om de gezondheid van omwonenden van de vervuilende staalfabriek te monitoren. Dat meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Wat de staatssecretaris van infrastructuur echter niet doet, is Kooks- en Gasfabriek 2 sluiten, een diepe wens van milieubewegingen en omwonenden in met name Wijk aan Zee en IJmuiden.

Hierover staat niets in de brief aan de Tweede Kamer. Een woordvoerder van de staatssecretaris meldt aan deze krant dat de overheid de juridische middelen ontbeert om tot die stap te kunnen overgaan.

Verplicht

Drie maatregelen worden wel getroffen. Tata Steel heeft met het eigen plan Roadmap Plus aangegeven voor driehonderd miljoen euro te investeren in milieumaatregelen. Die maatregelen waren vrijblijvend, maar worden nu verplicht gesteld. Tata kan er dus niet meer onderuit, zo is de bedoeling van de staatssecretaris.

Een tweede maatregel is inschakeling van het RIVM om nog tweemaal opnieuw hetzelfde stofmonsteronderzoek te doen in de nabije woonwijken als in september al is gedaan.

Dit onderzoek bracht aan het licht dat er zware metalen en kankerverwekkende PAK’s in ongezonde hoeveelheden in de woonwijken neerdalen. Uit herhaalde onderzoeken moet blijken dat deze neerslag als gevolg van de door Tata aangekondigde maatregelen daadwerkelijk afneemt.

Strenger

Als derde worden vergunningen aangescherpt waar dat mogelijk is. De staatssecretaris ziet daar mogelijkheden voor, omdat een aantal vergunningen nu nog niet voldoet aan reeds lang bestaande Europese normen voor de staalindustrie. Ook komen er de komende jaren nieuwe Europese normen aan, die strenger zijn. Die worden onmiddellijk op Tata van toepassing verklaard zodra ze in werking treden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.