Lezersdilemma: ’Ik kan totaal niet overweg met de nieuwe partner van mijn vriendin. Kan ik eerlijk zonder haar te verliezen?’

© Foto Pixabay

Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers een dilemma voor. Anderen reageren hierop. Vandaag: Ik kan totaal niet overweg met de nieuwe partner van mijn vriendin. Kan ik eerlijk zonder haar te verliezen?’ Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

Daniëlle kan de nieuwe partner van haar vriendin niet uitstaan. Hoe kan ze hem ontwijken zonder dat de band met haar hartsvriendin verloren gaat?

Daniëlle (44): „Al sinds mijn schooltijd ben ik bevriend met Debbie. We gingen samen uit, we zaten bij elkaar in de klas en gingen samen op vakantie. We werkten zelfs even voor hetzelfde kantoor, tot ik een jongen ontmoette die later mijn man werd. Voor hem ben ik verhuisd, waarna ik een baan in de buurt van mijn nieuwe huis vond. Maar die afstand stond mijn vriendschap met Debbie niet in de weg. Nadat zij ook een relatie kreeg en trouwde, bleven we elkaar veel zien: gelukkig konden onze mannen goed met elkaar overweg. Zó goed dat we regelmatig met zijn vieren naar concerten gingen. Wat daarbij meespeelt is dat ik geen broers en zussen heb. Debbie is daardoor - naast mijn ouders - de enige die me al vanaf mijn jeugd kent.

Alles veranderde nadat zij en haar man een jaar of vijf geleden uit elkaar gingen. Al snel kreeg ze een nieuwe vriend, met wie ik totaal niet overweg kan. Bij onze eerste kennismaking ging het al mis: hij zei foute dingen over minderheden en vrouwen, waardoor ik ongeveer uit mijn vel sprong. Debbie suste de boel met de opmerking dat hij het niet zo verkeerd had bedoeld, maar vanaf dat moment was ik op mijn hoede. En dat bleek nodig, want bij volgende ontmoetingen was hij ook niet zo gezellig. Uit gewoonte vroeg ik Debbie bijvoorbeeld om op mijn verjaardag bij ons te komen eten. Ze vond het vanzelfsprekend om haar nieuwe vlam mee te nemen, maar voor het toetje op tafel stond, had hij al zo veel gedronken dat het bijna beschamend was. Debbie praatte het later goed met het excuus dat hij nogal uit zijn doen was vanwege toestanden op zijn werk, maar de lol was er voor mij vanaf. De laatste keer ging het gelukkig iets beter: toen ze bij ons kwamen om onze verbouwde keuken te bekijken, heeft hij zelfs nog geholpen om wat zware meubelen te versjouwen. Maar ook daarna keek hij tamelijk diep in het glaasje. Niet echt leuk.

Mijn man wil eigenlijk niks meer met hem te maken hebben. Dus toen Debbie ons uitnodigde voor een etentje, jokten we dat we al een afspraak hadden. En toen ze vorige week bij ons langs wilden komen, wimpelde ik dat af met een smoesje over avondwerk. Mijn man hoopt dat het contact op die manier verwatert. Vanuit zijn oogpunt begrijp ik dat, maar de andere kant is dat ik de band met mijn jeugdvriendin niet op het spel wil zetten. Mijn moeder stelt voor dat ik voortaan alleen nog met Debbie en niet met haar man moet afspreken. En dat we - als we ze samen uitnodigen - ook anderen moeten vragen, zodat mijn man niet per se met hem hoeft te praten. Goede ideeën, maar toch ben ik bang dat dit ten koste gaat van mijn vriendschap met Debbie. Want ze gaat me onherroepelijk vragen wat ik vind van haar nieuwe partner. Hoe eerlijk kan ik dan zijn zonder mijn vriendin te verliezen?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.