Militairen helpen GGD nu bij afnemen coronatests

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Militairen zijn donderdag begonnen met het helpen van GGD’en bij het afnemen van coronatests. Zes GGD-regio’s maken nu gebruik van de extra hulp, aldus een woordvoerder van GGD GHOR, de landelijke koepel van GGD’en. Dat zullen er volgende week ongeveer twaalf zijn. Nederland bestaat uit 25 regio’s.

De militairen zijn onder andere aan de slag gegaan in een teststraat in Almere. Zo helpen zij de testcapaciteit te verhogen, aldus GGD Flevoland. "Door de hulp van Defensie kunnen we meer en sneller mensen testen."

Het ministerie van Defensie meldde woensdag al dat 83 militairen zijn opgeleid voor het afnemen van tests. De rest van de groep van in totaal 391 militairen krijgt nog uiterlijk tot en met maandag zo’n training. Daarna worden zij ingezet op een GGD-locatie. De eerste tests doen ze nog onder begeleiding. Daarna gaan zij zelfstandig aan het werk.

Hulp bij testen

Vrijdag bleek dat demissionair coronaminister Hugo de Jonge hulp aan Defensie had gevraagd om zoveel mogelijk ouderen voor het einde van het jaar een boosterprik te geven. Volgens hem gaan 750 militairen daarbij helpen. De eerste kleine vierhonderd daarvan worden ingezet voor de hulp bij testen.

Volgens programmadirecteur Jaap Eikelboom is de GGD landelijk bezig de testcapaciteit op te schalen met het oog op het hoge aantal besmettingen. "Wij zijn blij met de hulp van Defensie daarbij." Daarnaast zou nog worden gekeken naar extra personeel om de boostercampagne te versnellen. GGD GHOR zegt dat ook onder meer het Rode Kruis en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) daarbij helpen. Op welke manier de militairen daarbij kunnen helpen, wordt nog onderzocht.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.