Ik had er nooit op gerekend dat patat- of frietmensen mij kleur wilden laten bekennen | column

Friet of patat.

Friet of patat.© Foto Karel de Vos/GPD

Robbert Minkhorst

’Patatzaak met ambachtelijke friet bij de pont in Velsen-Noord dicht’, kopte de krant van de week. Toen waren de rapen gaar.

Het is natuurlijk patat óf friet. Een patatboer kan geen friet bakken (en andersom). Hoewel er hardnekkige types zijn die de mensheid hun wil willen opleggen: het is patat (of friet). Wie zich ervan bewust is dat de Hoekse en Kabeljauwse twisten naar de wereld van frituur zijn verplaatst, weet dat. Er is geen keuze. Er is alleen patat (of friet).

Op de sociale media-kanalen wordt deze patatfrietfittie al enige jaren en ik beschouwde hem tot op heden altijd als een ludieke afleiding van de zwartepietendiscussie op diezelfde kanalen. Ik rekende er alleen niet op dat patat- of frietmensen mij kleur wilden laten bekennen.

Dan had ik buiten de ophef in de IJmond gerekend. ,,Ik vind deze berichtgeving in onze lokale media verwarrend’’, twitterde horecawethouder Jeroen Verwoort van Velsen. ,,Wellicht is er een verschil van mening hierover op de redactie?’’ Verwoort daagde mij en een collega uit ’om ons uit te spreken’.

De bekende Telstarvolger Adriaan Rem sr. gooide er nog een twitterpoll achteraan en de uitkomst loog er niet om: 84,6 procent vond dat het alleen om een patatzaak met patat kon gaan. De natuurlijke scheiding tussen friet en patat is (mits je die erkent) boven en beneden de rivieren, ’toch niet het Noordzeekanaal’, vroeg de Telstarman zich af.

Ik vrees dat ik wethouder Verwoort niet van zijn verwarring kan redden. Ik denk dat ik waar ik vandaan kom - het Oosten - altijd een patat met en een frietje oorlog bestelde. In mijn studententijd in Utrecht bleek dat patatje oorlog weer een patatje flip te zijn, dus begin bij mij niet met verwarring. En raspatat dan? Is soms alleen dat patat van een ras?

Voortbordurend op het Noordzeekanaal ontstond in de discussie wel een briljant concept: een snackbar op het water. Patatpont of frietvlot; het is mij om het even.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.