Een standbeeld voor de markante fietsenmaakster Annie met een quote van culttrainer Simon eronder | column

Columnist Joris Brussel.© archieffoto Ronald Goedheer

Joris Brussel
IJmond

Ik stond onlangs op een poëziepodium met zes andere dichters. Het komt niet vaak voor, maar ik was verreweg de minst ’woke’ persoon aanwezig.

En daar was ik best blij om. Niet omdat ik tegen ’woke zijn’ ben, wat staat voor een beweging die zich inzet voor een groter maatschappijkritisch bewustzijn. Maar vooral omdat het goed is dat er meer mensen hiermee bezig zijn.

Het ligt wel voor de hand om woke zijn te koppelen aan jonge mensen. Daar het ook staat voor jezelf zijn, ongeacht of je daarmee in een klassiek hokje past. Maar dat paradijsvogels van alle tijden zijn, bewijst een lokaal icoon van bijna tachtig jaar oud die afgelopen week overleed. Annie Beliën, de markante dame van de fietsenwinkel op de Beverwijkse Breestraat paste hooguit in haar eigen fietsenhokje.

(Tekst gaat door onder de foto)

Fietsenmaakster Annie Beliën.© archieffoto Ronald Goedheer

Voor uw beeld; ze bestierde de laatste jaren alles alleen tot op de dag dat ze overleed, op haar 78e. Fietsenreparaties en verkoop, materiaalbeheer en alles daaromheen. In de praktijk was de winkel een berg fietsen naast, op en achter elkaar met daartussen bakjes oud ijzer en stapels pakbonnen. Maar als je een bepaald boutje zocht; liet je haar een paar uur struinen en ze had nog wel wat liggen.

Een onverstoorbare ambachtsvrouw die tot haar dood lachend fietsen op hun kop zette. Ik heb twee linkerhanden en mijn fiets twee linkerbanden. Dus ik was sowieso onder de indruk van haar skills. Maar niet omdat ze een vrouw was. Ik zag een quote van Beverwijks wethouder Ferraro voorbijkomen. „Ze was natuurlijk uniek: een winkel die honderd jaar bestaat, een vrouw in de techniek die de winkel alleen runt.” Tja. Een vrouw in de techniek. Mocht daar de nadruk op gelegd worden, dan blijft een vrouw in de techniek ook uniek. Ik pleit er niet voor dat het beroep fietsenmaker voortaan ’fietsen-m/v/x’ heet. Maar Annie was op z’n minst net zo mans als de gemiddelde mannelijke vakbroeder.

(Tekst gaat door onder de foto)

Culttrainer Simon Kistemaker.© archieffoto Ron Pichel

Uit onderzoek blijkt dat gendergelijkheid in werkverdeling de economie jaarlijks 10,8 miljard kan opleveren. Laten we beginnen met Annie symbool maken van het feit dat er geen mannen- of vrouwenberoepen zouden moeten zijn. Zet een standbeeld van haar op met een quote eronder van een andere bijzondere IJmonder die pas overleed. De woorden van Heemskerkse voetbaltrainer Simon Kistemaker die op het stadion van De Graafschap zijn vereeuwigd, sluiten namelijk goed aan. „Gewoon je klote eraf werken.” Ongeacht je sekse, leeftijd of geaardheid.

Joris Brussel (1987) is columnist, schrijver, (stads)dichter en communicatiestrateeg. Hij komt uit Velsen-Noord en woont in Beverwijk. Wekelijks geeft hij op deze plek zijn mening.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.