Muzikaal eerbetoon aan Peter R. de Vries ’A Whiter Shade of Pale’ op drie in de Top 2000

Peter R. de Vries.© AP / Peter Dejong

Van onze verslaggever
Hilversum

Queen is na een jaar afwezigheid weer de nummer 1 van de Top 2000 van NPO Radio 2. Bohemian Rhapsody staat voor de achttiende keer bovenaan, zo werd vrijdag bekendgemaakt. Danny Vera, vorig jaar lijstaanvoerder met Roller Coaster, moet dit jaar genoegen nemen met de tweede plaats. Procol Harum is met A Whiter Shade of Pale op de derde plaats geëindigd van de 23e editie van de ’lijst der lijsten’.

Veel mensen hebben op A Whiter Shade of Pale gestemd omdat het nummer het lievelingslied van Peter R. de Vries was. De plaat werd ook gedraaid op zijn uitvaart. De single stond vorig jaar nog op 153.

In de top tien van dit jaar zijn verder opvallende noteringen voor Radar Love van Golden Earring en Nothing Else Matters van Metallica. Golden Earring, die dit jaar bekendmaakte te stoppen vanwege de ziekte van George Kooymans, stond nog nooit in de top 10 van de Top 2000. De twaalfde plaats in 2004 was tot nu toe de hoogste positie. Vorig jaar stond het nummer op 33. Nothing Else Matters is afkomstig van plaats 17. Het nummer stond alleen in 2006 (op 10) en 2013 (op 9) in de top 10.

Luisteraars konden tot vrijdag 16.00 uur stemmen op hun favoriete platen. De volledige lijst wordt op 16 december onthuld en is traditiegetrouw tussen kerst en oud en nieuw in zijn geheel te horen op NPO Radio 2. Net als vorig jaar mag Jeroen van Inkel het spits afbijten op eerste kerstdag om 00.00 uur.

Lees ook: Kees van der Spek: ’’A whiter shade of pale’ op één in Top 2000 is uiting van woede over wat er met Peter is gebeurd’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.