Patiëntenclub zieke kinderen blij met advies voor coronaprik

ANP Producties | Bron: ANP
Utrecht

Patiëntenorganisatie Kind en Ziekenhuis vindt het vaccineren van jonge kinderen met een verhoogd medisch risico tegen corona een goed idee. De Gezondheidsraad adviseerde vrijdag om kinderen van 5 tot en met 11 jaar die in die categorie vallen uit te nodigen voor een prik tegen het virus.

Het gaat dan om kinderen met bijvoorbeeld een chronische longaandoening, een aangeboren hartafwijking of het downsyndroom. Corona is voor deze kinderen "echt een risico", aldus directeur van Kind en Ziekenhuis Hester Rippen.

"Deze kinderen vaccineer je in het belang van hun eigen gezondheid", stelt ze. "Sommige gezinnen met een kind met een hoog medisch risico zitten al een tijd thuis, omdat ze zo kwetsbaar zijn voor corona." Kind en Ziekenhuis vertegenwoordigt kinderen die medische zorg krijgen en hun ouders of verzorgers.

De Gezondheidsraad meldde vrijdag ook in de loop van december met een advies te komen over het inenten van gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar tegen corona. Een prik voor alle jonge kinderen vindt Rippen een minder goed idee. "Het risico op ernstige ziekte na een besmetting voor gezonde kinderen is heel klein", zegt ze. "Dan is vaccinatie niet in het belang van het kind zelf. Het is namelijk belastend, zo'n prik. Heel veel kinderen vinden dat niet fijn." Dat kinderen kunnen helpen om de verspreiding van het virus onder volwassenen tegen te gaan vindt ze geen argument. "Je kunt ook zeggen: volwassenen, houd je beter aan de coronamaatregelen."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.