Ouders schoolschutter Michigan zeggen onschuldig te zijn

ANP Producties | Bron: ANP
Oxford

De ouders van de schoolschutter in de Amerikaanse staat Michigan hebben zaterdag tijdens hun voorgeleiding ontkend schuldig te zijn aan dood door schuld. Eerder op de dag werden James en Jennifer Crumbley aangehouden nadat ze als voortvluchtigen waren aangemerkt. De rechter heeft een borgsom van 500.000 dollar (442.000 euro) voor elk van de ouders vastgesteld.

Aanklager Karen McDonald vertelde tijdens de hoorzitting dat de Crumbleys 4000 dollar pinden toen de autoriteiten naar hen op zoek waren. "Dit zijn geen mensen van wie we zeker kunnen zijn dat ze uit zichzelf naar de rechtbank zullen terugkeren."

Het echtpaar had volgens de openbaar aanklagers hun zoon Ethan (15) een vuurwapen als kerstcadeau gegeven. Hij doodde dinsdag op zijn school in Oxford vier mensen en verwondde zeven anderen. De ouders zouden waarschuwingssignalen hebben genegeerd die erop wezen dat de tiener mogelijk een bloedbad kon aanrichten.

Vier aanklachten

De ouders zouden vrijdag worden voorgeleid, maar kwamen niet opdagen en reageerden niet meer op de telefoontjes van hun advocaten. De politie begon een zoektocht en vond ze in een industrieel pand in Detroit, tientallen kilometers van Oxford vandaan. De advocaten zeiden eerder dat hun cliënten Oxford hadden verlaten en op tijd zouden terugkeren voor hun voorgeleiding.

Tegen James en Jennifer Crumbley zijn elk in totaal vier aanklachten ingediend. "Deze aanklachten zijn bedoeld om de personen die hebben bijgedragen aan de tragedie ter verantwoording te roepen en ook om de boodschap te sturen dat wapenbezitters een verantwoordelijkheid hebben", zei McDonald eerder.

De autoriteiten hadden een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de tip die zou leiden tot de arrestatie van James en Jennifer Crumbley. Het wordt ze onder meer kwalijk genomen dat ze het vuurwapen thuis niet veilig hadden opgeborgen. Hun zoon Ethan zit sinds de schietpartij vast. Hij wordt verdacht van moord en terrorisme.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.