Dodental uitbarsting vulkaan Semeru op Java loopt op

ANP Producties | Bron: ANP
Jakarta

Het dodental na de uitbarsting van vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java is opgelopen tot minstens veertien. Er zijn voor zover bekend zeker zestig gewonden gevallen, veel van hen hebben brandwonden. De reddingswerkzaamheden moesten bovendien maandag worden gestaakt, nadat de vulkaan opnieuw as begon uit te spuwen.

"Alle evacuatieteams hebben zich tijdelijk teruggetrokken, omdat er een kleine nieuwe uitbarsting heeft plaatsgevonden die de evacuatieteams in gevaar zou kunnen brengen," zei een reddingswerker. "De zoektocht zal worden voortgezet zodra de situatie weer iets veiliger is." Tientallen mensen worden nog vermist, liet hij weten.

De reddingsdiensten wisten tien mijnwerkers te redden die vast waren komen te zitten na de uitbarsting van zaterdag. Er wordt gezocht naar overlevenden en door puin geblokkeerde wegen worden weer toegankelijk gemaakt. De regen die de komende dagen wordt verwacht kan het werk bemoeilijken.

Ring of fire

Er is een grote hoeveelheid as neergekomen op zeker elf dorpen. Ook zijn huizen en een brug beschadigd. Meer dan 1300 mensen zijn geëvacueerd. Ze zijn ondergebracht in moskeeën, scholen en dorpshuizen. De inwoners krijgen het dringende advies om zeker 5 kilometer uit de buurt van de krater te blijven. De vulkaan stootte ook zaterdag veel as en hete lucht uit.

De Indonesische president Joko Widodo heeft zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden en zijn medeleven betuigt aan de andere slachtoffers. Hij heeft de autoriteiten opdracht gegeven noodhulp te verlenen en op zoek te gaan naar slachtoffers.

De ruim 3600 meter hoge Semeru op Oost-Java is het afgelopen jaar verscheidene keren uitgebarsten. Indonesië ligt in de 'ring of fire', een gebied in de Grote Oceaan met bijna 130 actieve vulkanen waar ook veel aardbevingen voorkomen. Bij de uitbarsting van de vulkaan Merapi op Java in 2010 stierven meer dan 350 mensen en raakten 400.000 inwoners ontheemd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.