Ook Duitse liberalen keuren coalitieakkoord goed

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

De Duitse liberalen van de FDP hebben officieel ingestemd met het coalitieakkoord dat de partijonderhandelaars hebben gesloten met de sociaaldemocraten (SPD) en de Groenen. Van de leden stemden 92,2 procent voor.

Leden van de SPD gaven zaterdag al groen licht voor de samenwerking die vanwege de kleuren van de partijen bekendstaat als de verkeerslichtcoalitie. Nu moeten alleen nog de Groenen ja zeggen. Die partij houdt nu een peiling onder de leden, waarvan de resultaten maandag worden bekendgemaakt.

Als ook de Groenen zoals verwacht het coalitieakkoord goedkeuren, kunnen de partijleiders dinsdag hun handtekening onder de afspraken zetten. Het parlement stemt dan woensdag over de benoeming van SPD-leider Olaf Scholz tot bondskanselier. Zijn kabinet kan diezelfde dag nog worden beëdigd en dan heeft Duitsland enkele maanden na de verkiezingen een nieuwe regering.

Het regeerakkoord werd bijna twee weken geleden gepresenteerd, na onderhandelingen die in oktober formeel van start gingen. De partij van Scholz werd bij de verkiezingen van september de grootste partij van het land, tot grote teleurstelling van het conservatieve blok CDU/CSU. De christendemocraten leden een historisch verlies onder hun kanselierskandidaat Armin Laschet. De Groenen en de FDP werden de derde en vierde partij van het land.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.