Doden en gewonden door inrijden legervoertuig op betogers Myanmar

ANP Producties | Bron: ANP
Yangon

Een legervoertuig is in de Myanmarese stad Yangon ingereden op een protest tegen de militaire machthebbers, melden ooggetuigen en lokale media. Daarbij zijn zeker vijf doden en tientallen gewonden gevallen. De Verenigde Naties hebben de regering van Myanmar opgeroepen iedereen die buitensporig geweld gebruikt tegen ongewapende burgers ter verantwoording te roepen.

Op internet gaan beelden rond waarop te zien is hoe de wagen inrijdt op betogers die weg proberen te rennen. Getuigen zeggen dat militairen vervolgens schoten losten en ook mensen sloegen. Ook zijn er foto's online geplaatst met daarop lichamen van slachtoffers liggend op de weg. Er zijn volgens de lokale nieuwssite Myanmar Now ook vijftien mensen opgepakt. De militaire machthebbers in het Aziatische land hebben nog niet gereageerd op de gebeurtenissen. De Amerikaanse ambassade in Myanmar zegt in een verklaring "geschokt te zijn door berichten dat veiligheidstroepen het vuur hebben geopend op vreedzame demonstranten, hen hebben overreden en gedood".

De betogers voerden een onaangekondigde actie tegen de militairen die op 1 februari de democratisch gekozen regering afzetten en zelf de macht grepen. Sindsdien worden er regelmatig protesten gehouden, waarbij volgens een lokale mensenrechtenorganisatie meer dan 1300 doden zijn gevallen.

De staatsgreep werd uitgevoerd omdat er volgens het leger verkiezingsfraude was gepleegd. Meerdere politici, onder wie de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi, zitten sinds de coup vast. Tegen hen zijn diverse aanklachten ingediend. De eerste uitspraak tegen Suu Kyi wordt maandag verwacht. Zij kan dan drie jaar cel krijgen voor opruiing tegen het leger. Haar partij won de parlementsverkiezingen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.