Zes gewonden en 20 arrestaties bij coronaprotest in Brussel

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

Vier demonstranten en twee agenten zijn zondag gewond geraakt tijdens een protest tegen coronamaatregelen in Brussel. Twintig mensen zijn aangehouden, meldt een politiebron. De politie zette traangas en een waterkanon in. In de Belgische hoofdstad waren naar schatting 8000 demonstranten op de been. Volgens Belgische media verliep de mars, die aan het einde van de middag zijn eindpunt had bereikt, behoorlijk chaotisch en was sprake van een grimmige sfeer.

Groepjes betogers richtten zich aan het einde van de protesttocht tegen aanwezige agenten en bestookten hen met vuurwerk en andere projectielen. Agenten reageerden met traangasgranaten en een waterkanon. Ook tijdens de mars zochten demonstranten de confrontatie met de politie, maar bleven schermutselingen uit. Wel is straatmeubilair vernield en werden ramen van een aantal panden ingegooid, zo is op beelden op sociale media te zien. Ook enkele politiewagens raakten beschadigd.

Brandweermannen in werkkleding deden ook mee aan de betoging. Dat gebeurde niet na een oproep door de vakbonden, zo verzekerde Eric Labourdette van vakbond VSOA LRB aan het Belgische persbureau Belga. "De betogers uiten hier hun ongenoegen tegen de coronamaatregelen. Wij zijn niet tegen", aldus de vakbondsman. De brandweerlieden, voor wie er mogelijk ook een vaccinatieplicht komt, zullen volgens Labourdette wel deelnemen aan de actiedag van het personeel uit de zorgsector die dinsdag wordt gehouden.

De vorige grote betoging tegen coronamaatregelen, op 21 november, trok volgens de politie 35.000 deelnemers en werd ontsierd door rellen. Ook werden vernielingen aangericht in de Belgische hoofdstad en raakten drie agenten gewond.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.