Het vegan avontuur is een lange weg vol verrassingen en viezigheid

Hanneke van den Berg

In dit Vegan Avontuur vertel ik volgende week over een vegan kerst en daarna over Oud en Nieuw. Daarmee sluit ik de serie af.

Deze week blik ik terug op maandenlang zoeken, experimenteren, genieten, walgen en prettige verrassingen. Wat heeft dit hele avontuur me gebracht? Ben ik een volbloed veganist geworden? Heel eerlijk? Nee. Nog niet in ieder geval. Ik heb gemerkt dat ik heel goed zonder vlees kan en vis - vooral oesters - af en toe nog niet kan laten staan, al kom ik veel minder vaak bij de visboer dan vroeger.

Ik weet, dat als ik doorzet, ik ook wel zonder vis door het leven kan. Maar melk en kaas? Dat wordt echt nog een dingetje. Havermout maken met sojamelk is geen enkel probleem, bakken met gebruik van kokosmelk? Ook prima. Maar welke plantaardige ’melk’ ik ook in mijn koffie deed, geen enkele smaakte zo goed als de biologische melk van ’mijn’ boer Bram uit Eenigenburg. Grote bekers melk drink ik niet meer. Dat is alvast een stap in de goede richting.

Mijn avondmaaltijden zijn ook nog lang niet altijd compleet veganistisch, al kook ik wel op die manier als ik voor mezelf iets maak. Ik heb een flinke stapel vegan kookboeken in huis en heb me voorgenomen om daar elke dag een gerecht uit te koken als de jongste vogel het nest verlaten heeft. Nu is dat nog te ingewikkeld gebleken en gebruik ik die boeken een paar keer per week.

Voel ik me schuldig dat het nog niet helemaal gelukt is om veganistisch te gaan leven? Nee, niet echt. Ik heb een vegan werktas en handtas, heb veel eetbaars uitgeprobeerd en gebruik veel daarvan dagelijks. Wat ik ook heb ontdekt is dat koken met veel groente, granen en peulvruchten een groot feest is en dat je daar helemaal geen - vaak smakeloze - vleesvervangers bij nodig hebt.

Militante veganisten zullen me wellicht een slappeling vinden, maar ik vind al die kleine stapjes voorwaarts al een goede zaak.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.