Denemarken verlengt kerstvakantie basisschool, beperkingen horeca

ANP Producties | Bron: ANP
Kopenhagen

Denemarken neemt nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. De kerstvakantie in het basisonderwijs begint vervroegd op 15 december en daarnaast moeten restaurants en cafés vanaf vrijdag om middernacht dicht zijn. Discotheken en soortgelijke uitgaansgelegenheden moeten sluiten en in concertzalen mogen maximaal vijftig bezoekers zijn.

Denen krijgen verder het advies geen sociale bijeenkomsten zoals kerstfeestjes te houden en vanuit huis te gaan werken. De maatregelen zijn volgens premier Mette Frederiksen nodig om een uitgebreide lockdown te voorkomen. "Het is nog steeds onze inschatting dat het mogelijk is om grote delen van de samenleving open te houden, dankzij de grote steun voor de vaccins."

Maar liefst 82 procent van de bevolking is volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC volledig gevaccineerd. De Deense vaccinatiegraad is hoger dan die van veel andere Europese landen. Denemarken stelt sinds een paar weken meer besmettingen vast dan ooit, maar de aantallen ziekenhuisopnames en sterfgevallen liggen nog ver onder de piek van vorige winter.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.