Oostenrijk beëindigt lockdown alleen voor gevaccineerden

ANP Producties | Bron: ANP
Wenen

Voor Oostenrijkers die zijn gevaccineerd of genezen van het coronavirus komt in de nacht van zaterdag op zondag een eind aan de lockdown in hun land. Dat hebben landelijke en regionale leiders woensdag besloten. Ongevaccineerde inwoners van het Alpenland krijgen ook daarna nog te maken met de strenge beperkingen.

Oostenrijk ging op 22 november in lockdown. Dat betekende dat inwoners een geldige reden nodig hadden om van huis te gaan. Ook na het versoepelen van de maatregelen blijven regels van kracht die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Zo moeten mensen in binnenlocaties mondkapjes dragen en restaurants moeten om 23.00 uur sluiten. Nachthoreca blijft dicht.

Deelstaten mogen echter ook afwijken van de landelijke norm als ze een strenger beleid willen voeren. Dat zijn ze in veel gevallen ook van plan. Zo wil Opper-Oostenrijk tot zeker 17 december in lockdown blijven. Andere deelstaten houden hotels en cafés langer dicht.

De nieuwe bondskanselier Karl Nehammer zegt dat de lockdown voor ongevaccineerden in eerste instantie wordt verlengd met tien dagen. Hij sluit niet uit dat de maatregelen daarna worden verlengd. Oostenrijk probeert van alles om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Die is door de voorganger van Nehammer vorige maand "beschamend laag" genoemd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.