Regels voor lucht moeten strenger, vraagt de IJmond aan Europa

Tat Steel aan de horizon vanaf Nationaal Park Zuid Kennemerland bij Bloemendaal.© archieffoto ANP/Bert verhoeff

Van onze verslaggever
IJmond

De Europese regels voor de lucht moeten strenger worden. Dat vragen de IJmond-gemeenten aan de Europese Commissie. Die moet de strengere regels voor de uitstoot van stoffen en voor de luchtkwaliteit op leefniveau overnemen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Europa is bezig de richtlijnen te herzien. De IJmond mist daarin nog gezondheid als een criterium. ,,De huidige richtlijnen voor uitstoot en luchtkwaliteit zijn niet (altijd) streng genoeg om gezondheidsrisico’s weg te nemen en de negatieve effecten te voorkomen’’, aldus de Velsense wethouder Sebastian Dinjens.

,,De luchtkwaliteit in de IJmond staat zwaar onder druk, met name door de zware industrie’’, zegt zijn Heemskerkse collega Aad Schoorl. ,,De onderzoeksrapporten van het RIVM maken duidelijk dat de huidige luchtkwaliteit risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid van de inwoners.’’ Tegelijkertijd laten de gemeenten de EU weten dat Tata Steel als werkgever belangrijk is voor de regio.

Gezondheid moet ook een rol spelen bij de vergunningen voor bedrijven. „Dan kunnen wij als overheid maatregelen daarvoor in de vergunning opnemen en emissiegrenswaarden voorschrijven’’, stelt de Beverwijkse wethouder Nevin Özütok. ,,Zeker in een dichtbevolkt gebied zoals de IJmond, met veel industrie, scheepvaart en wegverkeer, hechten alle drie de gemeenten hier grote waarde aan.”

Staatssecretaris Steven van Weyenberg en de provincies vroegen de EU in september al om de toepassing van de strengere WHO-regels. Het kan nog wel jaren duren voor nieuwe regels in de hele EU gaan gelden, als de lidstaten het er al onderling over eens worden. Van Weyenberg kondigde onlangs aan op korte termijn de milieunormen voor Tata Steel te verscherpen..

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.