Vijf maanden cel voor gooien stenen naar ME-bus op Coolsingel

ANP Producties | Bron: ANP
Rotterdam

Tijdens een supersnelrechtzitting over de rellen op de Coolsingel heeft de rechter een celstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk, opgelegd aan de 30-jarige Joey van D. uit Krimpen aan den IJssel. De officier van justitie had een celstraf van zes maanden geëist, waarvan een maand voorwaardelijk.

"Ik heb gezondigd, vergeef me", zei de gelovige verdachte bij de politierechter. Hij meldde zich vorige week bij de de politie nadat hij zichzelf herkende op opsporingsbeelden. Op de beelden is te zien dat hij een blik bier en stenen gooide naar een ME-bus waarin agenten zaten. Ook heeft hij geschopt en geslagen tegen een deur van de ME-bus. Het voertuig raakte daarbij beschadigd.

Naast de celstraf legde de rechtbank een locatieverbod op. Hij mag een jaar lang niet in een straal van 5 kilometer rond de Coolsingel komen. "De omstandigheden zijn heel bijzonder en ongelooflijk betreurenswaardig geweest", zei de rechter. "U heeft echt afkeurenswaardig gedrag laten zien tegen mensen die er zijn om ons te helpen en uw demonstratierecht te waarborgen. Je zet echt wat op het spel als je je zo mee laat slepen. Berouw komt na de zonde", aldus de politierechter.

Schadevergoeding

Van D. moest na de zitting direct naar de gevangenis om zijn straf uit te zitten en is eveneens veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1000 euro. Zijn advocaat noemde een celstraf disproportioneel en pleitte voor een taakstraf: "Ik snap dat er maatschappelijke druk is, maar voor deze verdachte vind ik het niet kunnen."

Van D. is de derde relschopper tot nu toe die tijdens een supersnelrechtzitting in de Rotterdamse rechtbank terechtstond voor de rellen. "Ik had weg moeten gaan toen de sfeer grimmig werd", zei de Krimpenaar, die sinds maandag vastzit. Hij was onder invloed van alcohol. Hij had naar eigen zeggen 2,5 liter bier gedronken.

Protest tegen coronabeleid

Een protest tegen het coronabeleid van het kabinet ontaardde vrijdag 19 november op de Rotterdamse Coolsingel in een ware veldslag. In het nauw gedreven agenten zagen zich genoodzaakt te schieten. Vijf mensen liepen schotwonden op, onderzocht wordt nog of het om politiekogels ging. De politie verrichtte 49 arrestaties. Daarna zijn beelden van de relschoppers verspreid in opsporingsprogramma’s, waardoor de teller van het aantal arrestaties inmiddels op 54 staat.

Woensdag 24 november zijn al twee relschoppers tot dezelfde celstraffen veroordeeld.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.