Nivel ziet fors tekort artsen voor jeugdzorg en infectieziekten

ANP Producties | Bron: ANP
Utrecht

Gezondheidsinstituut Nivel voorziet een fors tekort aan artsen jeugdgezondheid en artsen infectieziektebestrijding, als er op korte termijn niet meer mensen worden opgeleid.

Volgens het instituut worden er nu jaarlijks gemiddeld 50 artsen opgeleid tot jeugdarts. Maar om over 12 tot 18 jaar aan de vraag te kunnen voldoen zouden dat er jaarlijks 121 tot 194 moeten zijn. Daarnaast worden er nu jaarlijks 15 artsen infectieziektebestrijding opgeleid. Dat zouden er volgens het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg jaarlijks ongeveer 25 moeten zijn.

Volgens de onderzoekers hangt de groeiende vraag naar jeugdartsen samen met een toename van psychische problemen en eenzaamheid onder jongeren. Maar ook de toename van overgewicht bij jongeren speelt mee. Dat er straks veel meer artsen op het gebied van infectiebestrijding nodig zijn heeft te maken met de verdere globalisering en klimaatverandering. De onderzoekers voorzien in de toekomst hierdoor een toename van infectieziekten en multiresistente bacteriën.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.