Moskou: herhaling Cubacrisis dreigt in spanningen over Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De oplopende spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten rond Oekraïne dreigen een herhaling te worden van de Cubacrisis in 1962. Dat stelt de Russische onderminister Sergei Ryabkov (Buitenlandse Zaken), meldt persbureau Interfax.

Tijdens de Cubacrisis dreigde in oktober 1962 een kernoorlog tussen de twee grootmachten, nadat de Russen kernraketten op Cuba hadden opgesteld. Een ramp werd op het laatste moment voorkomen door Amerikaans-Russisch topoverleg. "Als het doorgaat zoals nu, is het volgens de logica van de gebeurtenissen heel goed mogelijk om plotseling wakker te worden en jezelf in iets soortgelijks te zien", aldus Ryabkov.

Washington kijkt met argusogen naar het samentrekken van tienduizenden Russische troepen aan de Oekraïense grens. Rusland zou zich klaarmaken voor een inval van het buurland volgend jaar, maar Moskou ontkent dat met klem.

President Joe Biden heeft de Russen al gewaarschuwd voor "ernstige gevolgen" als zij Oekraïne binnenvallen. Rusland hamert op zijn beurt op zijn recht om zonder buitenlandse bemoeienis troepen in eigen land in te zetten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.